Амбасада Русије тражила од Чешке полицијску заштиту за дипломату

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПраг
Праг - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска амбасада у Прагу тражила је од чешке стране полицијску заштиту за званичника дипломатске мисије, против кога су у чешким медијима покренуте лажне оптужбе за наводну припрему атентата на локалне политичаре.

Према саопштењу амабасаде Русије у Прагу, објављеном на Фејсбук налогу, оптужбе на рачун званичника дипломатске мисије за припрему атентата на прашке општинске политичаре су лажне и неосноване и демантовале су их и званична Москва и Праг.

„У складу сa чланом 29 Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године, руска амабасада обратила се Министарству спољних послова Чешке с молбом да предузме све одговарајуће мере у циљу спречавања било каквог кршења идентитета, слободе и достојанства њеног запосленог”, пише у саопштењу.

Како се још наводи у саопштењу руске амабасаде, руски дипломата је због писања чешких медија почео да добија и претње, због чега је амбасада такође принуђена да се обрати чешкој страни ради пружања полицијске заштите њеном запосленом.

Раније данас, руководилац руске агенције „Россотрудничество“ Елеонора Митрофанова, окарактерисала је као чисту провокацију писање чешких медија о томе да је наводно шеф представништва агенције у Прагу донео смртносни отров у главни град Чешке како би отровао тамошње званичнике.

Зграда МИП Русије - Sputnik Србија
Русија уручила протест чешком амбасадору

Тим поводом се огласио и шеф дипломатије Сергеј Лавров, који каже да чешки медији без икаквог доказа пишу да је Русија наводно организовала тровање неких лица у Прагу.

Уклањање споменика ослободиоцу Прага

Подсетимо, почетком априла у региону Праг-6 у Прагу уклоњен је споменик совјетском хероју Коњеву, ослободиоцу Прага у Другом светском рату.

Према речима локалних власти, споменик ће бити предат Музеју историје ХХ века, а Лавров је окарактерисао ове поступке као циничне и нечувене.

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због јавног скрнављења симбола војне славе Русије, а председник Руског војно-историјског друштва Владимир Медински, предао јњ истражним органима списак лица, одговорних за уклањање споменика.

Зграда МИП Русије - Sputnik Србија
Русија уручила протест чешком амбасадору

Након низа реаговања руских званичника поводом уклањања споменика совјетском маршалу, Министарство иностраних послова Чешке обратило се руском спољнополитичком ресору са предлогом да се размотре несугласице у билатералним односима.

На Дан победе. 9. маја, непознати ванадали оскрнавили су постоље на којем се донедавно налазио споменик маршалу Коњеву.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала