Корона није зауставила кинеско економско ширење у Европи

Пратите нас
Самита „Кина+17“ било је планирано за април ове године. Одложен је због короне а нови датум биће накнадно одређен.

Кина, која је већ почела са државним мерама, како би превазишла ефекте застоја које је привреди ове земље нанела епидемија корона вируса наставља и са обнављањем економске сарадње са европским земљама.Тако је прошле недеље тема видео конференције „Механизма сарадње Кина + 17 земаља Централне и Источне Европе (Кина – ЦИЕЗ)“ о приоритетима заједничког превазилажења економских последица пандемије.

Помоћ коју су Кинези пружали европским земљама у борби против пандемије корона вируса изазвала је, међутим, и негативне реакције. Поново се потенцира питање кинеског утицаја у ЕУ и европским земљама које још нису постале чланице. На први поглед чини се да тему покреће Вашингтон, коме не иде у прилог јачање економских веза Пекинга у Европи али, ни у Бриселу не гледају сви благонаклоно на све чвршће економске везе Кине са земљама Централне и Источне Европе, а поготово у државама Западног Балкана.

О овој економској теми, која има и дубљи, политички значај у данашњој „Енергији Спитњика“ Јелица Путниковић разговара са др Драганом Митровић, професорком Факултета политичких наука Универзитета у Београду и директорком Института за азијске студје.

Енергија Спутњика Драгана Митровић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала