Митрополија: Груби обрачун црногорске власти са црквом

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит Амфилохије и владике Јоаникије и Методије испред црногорског парламента
Митрополит Амфилохије и владике Јоаникије и Методије испред црногорског парламента - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, владика будимљанско-никшићки Јоаникије и Правни савет МЦП поручили су да ће предузети мере да се, због будућих случајева, неодложно поништи неуставна и незаконита одредба Наредбе за предузимање привремених мера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог корона вируса.

У заједничком саопштењу истичу да је у једном њеном делу, који се тиче укидања и поништавања верских права грађана, она грубо супротстављена обавезујућим међународно-правним актима које је Црна Гора ратификовала и који су за њу обавезујући.

Митрополит Амфилохије: Ова данас Европа је Европа крсташких ратова - Sputnik Србија
Поштујте светог Василија: Порука митрополита Амфилохија црногорској полицији и Милу

Изгледа да, осим наредбе, у правном поретку Црне Горе не постоји ниједан други акт и, у том погледу, је кажу, реч је о догађају без преседана.

Подсећају да је МЦП и Епархија будимљанско-никшићка су у претходном периоду, у више својих саопштења указале на политичке, идеолошке и медијске аспекте поражавајућих атака на право на слободу вероисповести и говора мржње против Цркве, свештенства и верника.

Указују, међутим, да је црногорска власт током епидемије корона вируса наставила, како кажу, сурови обрачун са Црквом уз застрашивање грађана и утеривање страха у њих као у најгора времена једнопартијске тоталитарне идеологије и режима.

"Власт је кроз селективно и дискриминаторно незаконито поступање менаџмента Управе полиције започела јавну и правну шикану свештенства, монаштва и верног народа Православне цркве, почев од поништавања међународног и уставног права на слободу вероисповести до права на слободу окупљања", наводи се у заједничкој изјави за подгорички дневник Дан.

Упркос поштовању свих здравствених заштитних мера, истиче се у изјави, црногорска власт је, кажу, нажалост кроз селективно и дискриминаторно незаконито поступање менаџмента Управе полиције, започела "јавну и правну шикану свештенства, монаштва и верног народа", која се огледала у поништавању међународног и уставног права на слободу вероисповести до права на слободу окупљања.

Набрајајући неуставно и незаконито деловање Управе полиције током протекла два месеца, од 13. марта до 9. априла, за које кажу да је било катастрофално, у изјави се истиче да ниједан верски тренутак, чак и када су у питању сахране преминулих, није био вредан људске пажње и елементарног поштовања.

„Управа полиције је поступала без икаквих појединачних правних аката на које би се могла изјавити жалба или искористити друго правно средство ради заштите повређених права и основних слобода“, наводи се и додаје да је таквим поступањем бројним грађанима прекршено право на делотворни правни лек предвиђен Уставом Црне Горе.

У изјави се, између осталог истиче, да се у овом случају никако не ради о ограничењу права ради заштите здравља него о несразмерним, усменим мерама и то у обиму који не допуштају међународно правни акти и Устав Црне Горе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала