„Њујорк тајмс”: Америка ће оптужити Кину за крађу истраживања о вакцини против ковида 19

© Sputnik / Alexey Agaryshev / Уђи у базу фотографијаСедиште ФБИ у Вашингтону
Седиште ФБИ у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Федерални истражни биро (ФБИ) и Министарство за унутрашњу безбедност Сједињених Америчких Држава намеравају да издају упозорење да кинески хакери и шпијуни покушавају да украду истраживања америчких научника, која се односе на прављење вакцине против вируса корона, пише лист „Њујорк Тајмс”, позивајући се на изворе.

Према информацијама овог америчког листа, у нацрту документа пише да је Кина спремна да се на „незаконите начине” домогне „вредних објеката интелектуалне својине, као и података о здравственој заштити, повезаној с вакцинама, методама лечења и тестирањем”.

Како се наводи, реч је о крађи информација посредством сајбер напада, као и о деловањима „нетрадиционалних субјеката” – термин, под којим се подразумевају истражитељи, који по мишљењу америчке администрације, учествују у крађи података из америчких лабораторија.

Лист наводи да ће званично упозорење бити издато наредних дана. Истовремено, бивши и садашњи амерички службеници изјавили су да је одлука о оптуживању наводних хакера које подржава Кина, део много веће стратегије одвраћања, у којој учествују и Агенција за националну безбедност и Управа за сајбер-нападе Оружаних снага САД.

Америчка застава - Sputnik Србија
Тужили Кину због вируса корона: Америчка држава тражи десетине милијарди долара

Лист подсећа да је 2018. године, амерички председник Доналд Трамп, проширио њихова овлашћења која се тичу узвратних хакерских напада против других држава.

Подсетимо, америчке власти, укључујући америчког председника Доналда Трампа, константно оптужују Кину да није била способна да задржи ширење вируса корона, као и за сакривање чињеница и неблаговремено реаговање.

Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
„Видећемо шта ће бити“: Трамп запретио Кини последицама због Ковида-19

Кинеске власти су више пута саопштавале да се Кина од самог почетка држала транспарентног и отвореног става кад је у питању објављивање информација у вези с епидемијом ковид 19. 

Државни секретар САД Мајк Помпео, изнео је претпоставке да је вируса могао да потекне из лабораторије из кинеског града Вухана, где се проучавају вируси короне. Кина је демантовала ове наводе.
Пандемија вируса корона потекла је из Кине, али је највише оболелих и умрлих регистровано у САД.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала