Обданишта и школе отварају врата: Oд данас опет у вртиће и продужени боравак

CC0 / Pixabay / Вртић
Вртић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
После двомесечне паузе, у вртиће широм Србије данас ће се вратити 36.991 дете, односно петина укупног броја малишана која су уписана у предшколске установе. Интересовање за продужени боравак је још мање, па ће школе "отворити" продужени боравак за 5.483 млађих основаца, што је тек 2,55 одсто.

У образовне установе ће се вратити деца чији родитељи морају да раде, а немају коме да оставе малишане. За пријем у вртић потребно је уверење педијатра да је дете здраво, што је била процедура и пре епидемије, као и потврда за родитеље да не могу да раде од куће. У вртићима и школама које имају бесконтактне топломере деци ће, на пријему, бити мерена температура, а ако их установа нема, родитељи су обавезни да то учине код куће, наводе Новости.

Највише малишана примиће београдска обданишта и школе, тако да се у државне вртиће сутра враћа око 13.500 малишана, од којих највише на Чукарици - 33 одсто, а најмање у Сопоту - 12,5 одсто. Очекује се да ће тај број расти из дана у дан. У продужени боравак се у престоници враћа 3.173 ђака млађих разреда.

Надлежни најављују да је лекарска потврда обавезна, а првог дана ће се толерисати ако родитељи немају потврду са посла, тако да ниједно дете неће бити одбијено. Ипак, они ће бити у обавези да је накнадно доставе, током дана или сутрадан.

Правилником је предвиђено да ће васпитачи "преузимати" децу на улазу до 8.15. Родитељи морају имати маске и поштовати раздаљину од два метра...

Пре пријема малишана предшколска установа је обавезна да уради комплетну дезинфекцију како простора и намештаја, тако и прекидача, кључева, брава, ручки на ормарићима, столица, столова, кревета, као и играчака. Препоручује се да се за игру не користе мекане играчке, а ако се дају деци морају се прати сваког дана. Деца ће за столовима седети на удаљености од два метра, на истој раздаљини морају бити и креветићи, уз спавање по принципу "глава-ноге".

Сви запослени, као и особље за спремање и доставу хране, морају носити маске и рукавице. Просторије ће се проветравати често, пре уласка деце, док су напољу... Климе се не смеју укључивати. Хигијенске мере биће појачане, уз обавезно прање руку по доласку, пре и после јела, тоалета, повратка из дворишта, уз надзор васпитача.

Дезинфекција обданишта пред отварање

Деца би требало дуже да бораве напољу. Међу мерама заштите су забрана мешања група и васпитача како унутра, тако и у дворишту, као и "размена" играчака. Препоручује се и смањење броја деце у групама на 10 до 12 малишана.

Радно време продуженог боравка биће од 7.30 до 16.30. Процедура пријема школараца је иста као и за вртиће. Просторије ће се проветравати, а хигијена ће бити појачана, уз дезинфекцију два пута дневно. Са основцима ће радити и наставници којима то, иначе, није задужење. У групама ће бити до деветоро ученика, један наставник у једној учионици, уз поштовање физичке дистанце од два метра. Препоручено је да се групе што мање срећу у ходницима, трпезаријама...

Ученици ће у школама пратити наставу на телевизији и радити домаће задатке. Школарци ће имати и слободне активности, а препоручено је да деца буду што више у дворишту школе, уз надзор наставника. Родитељима је препоручено да деца доручкују пре доласка у школу, а да понесу ужину. Школе могу организовати исхрану, али оброци морају бити у једнократним паковањима, а сервирање у учионици. Деца не смеју да деле храну и прибор, а оброци треба да буду у једнократним паковањима. Запослени ће морати да дезинфикују мобилне телефоне на улазу.

Тестирање запослених

У вртиће се враћа 5.890 запослених у предшколским установама. Особље које је, током ванредног стања, било ангажовано у ковид-болницима, биће тестирано на присуство вируса и на заслуженом предаху. Реч је о 225 запослених који су током ванредног стања били у ковид-болницама, то је 61 медицинска сестра, 127 спремачица и возачи. Сви они су отишли добровољно да помажу здравственом систему.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала