„Погоршано здравље Ратка Младића, крвна слика никад лошија, одбијају да му дају трансфузију“

© AP Photo / Peter DejongРатко Младић
Ратко Младић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Генерал Ратко Младић осим са судом у Хагу, у схевенингенском притвору води и жестоку битку против анемије. Како у разговору за „Новости“ каже његов син Дарко Младић, добили су индиције да му се крвна слика ових дана драстично погоршала, чак толико да је можда и животно угрожен.

„Немамо још званичну медицинску документацију о томе, али је информација неспорна. Крвна слика му је гора него икад досад. Значајно је лошија и од крвне слике коју је имао после операције дебелог црева крајем марта, а која је била баш лоша. Није нам јасно шта се дешава, јер је притворска медицинска служба све време тврдила да има позитиван тренд после операције и да му се стање са крвном сликом побољшава“, наводи Дарко Младић за Новости.

Дарко каже да им и даље не достављају редовно генералову здравствену документацију и да имају само старе налазе које су добили почетком априла:

„На основу тих резултата наши лекари сматрају да је Ратку неопходна трансфузија крви, али му је доктори тамо нису давали. Немамо никакве информације ни да ли су му давали лекове против анемије, иако му константно већ месецима крвна слика није добра. Гвожђе му је страховито ниско“.

Генералов син  каже да им је речено да је операција уклањања бенигног тумора са дебелог црева хируршки добро урађена:

„Међутим, ми не видимо никакво побољшање по том питању у односу на пре. Он није боље. А операција је исфорсирана и урађена усред епидемије короне и са великим ризиком и због тог вируса, али и због његове лоше крвне слике“.

С друге стране, генерал се због малаксалости већ дуже време слабије креће. Са породицом се свакодневно чује, али никада не говори како се осећа.

„Не каже ни добро сам, ни нисам добро. На ту тему мораш да му „чупаш“ речи, па онда зна да се нашали да је као старо гвожђе. Кад позове, воли да прича са децом о породичним стварима“.

Иако је здравствено стање Ратка Младића очигледно далеко од доброг и стабилног, суд је одредио да се средином јуна одржи јавна расправа по жалбама на првостепену пресуду.

„Чудна нам је и та идеја да се поступак настави, а да се због епидемије није све вратило у нормалу. У Холандији су још на снази разне рестрикције. Он још нема никакав контакт са својим адвокатима. Нико још не може да уђе у затворски комплекс, посети га у притвору и ради са њим на припреми жалбе. Немамо ни назнаке када ће бити дозвољене посете. Правни тим припрема неке формалне ствари и део који могу да спреме без њега, али за суштину одбране потребно је да имају са њим редовне радне састанке. Сад треба да се настави суђење, а он три месеца није имао могућност да се сретне са адвокатима“.

Два тима лекара

С обзиром на то да су у својим извештајима неки холандски лекари раније констатовали да Ратко Младић има проблема са спознајним капацитетима, одбрана је пре три месеца затражила да се формирају два тима лекара који ће да утврде да ли је генерал уопште способан да учествује у наставку суђењу. О том њиховом захтеву суд још није донео одлуку.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала