„Россотрудничество“: Писање чешких медија о руском отрову – чиста провокација

Пратите нас
Руководилац руске агенције „Россотрудничество“ Елеонора Митрофанова окарактерисала је као чисту провокацију писање чешких медија о томе да је наводно шеф представништва агенције у Прагу донео смртносни отров у главни град Чешке како би отровао тамошње званичнике.
 „Таква ситуација траје одавно. То је чиста провокација, реакција на ситуацију у вези са укалањањем споменика маршалу Коњеву. Постоје снаге које желе да још више појачају ту негативну реакцију, али у Чешкој нису сви такви. Представник наше агенције у Чешкој је млад човек, зна језик, лепо се односи према тој земљи и воли је. Тако да је то, у првом реду, чиста провокација чешких власти без доказа“, рекла је Митрофанова.

Интернет издање медија Сезнам објавило је јуче разговор свог новинара с Андрејем К., који је представљен као руководилац руске агенције у Прагу са дипломатским статусом. Медији га означавају као особу која је наводно у априлу донела отров рицин.

Чешка телевизија је објавила да је дипломата који је наводоно умешан у ову ситуацију управо руководилац представништва „Россотрудничества“ Андреј Кончаков.

Тим поводом већ се огласио и шеф дипломатије Сергеј Лавров, који каже да чешки медији без икаквог доказа пишу да је Русија наводно организовала тровање неких лица у Прагу.

„Сада нас оптужују да покушавамо неког да отрујемо у Чешкој Републици. Неком супстанцом коју је у коферу неко донео, о чему је познато и чешким органима. Међутим, тај кофер нико не показује“, рекао је Лавров.

Према навођењу чешких медија, градоначелник Прага и начелник једног од округа града добили су заштиту због извештаја о претњи тровањем.

Уклањање споменика ослободиоцу Прага


Подсетимо, почетком априла у региону Праг-6 у Прагу уклоњен је споменик совјетском хероју Коњеву, ослободиоцу Прага у Другом светском рату.

Према речима локалних власти, споменик ће бити предат Музеју историје ХХ века, а Лавров окарактерисао је ове поступке као циничне и нечувене.

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због јавног скрнављења симбола војне славе Русије. У среду је помоћник руског председника, председник Руског војно-историјског друштва Владимир Медински предао истражним органима списак лица, одговорних за уклањање споменика.

На Дан победе. 9. маја, непознати ванадали оскрнавили су постоље на којем се донедавно налазио споменик маршалу Коњеву.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала