Руски генерал: Искористићемо у нашој војсци оно што смо видели у Србији

© Sputnik / Никола БижићГенерал-мајор Михаил Чернишов
Генерал-мајор Михаил Чернишов - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Генерал-мајор Михаил Чернишов, који је предводио експертски тим Министарства одбране Русије у борби против корона вируса у Србији, оцењује да су припадници Војске Србије као стручњаци веома добро припремљени и да је батаљон АБХО ВС стигао до нивоа опремљености руске војске.

Чернишов, који је начелник АБХО Западног војног округа војске Руске федерације, за мајски број листа Одбрана је рекао да су руски војници у Србији видели неке ствари које би хтели да искористе у руској армији и да су, без обзира на поједине техничке разлике, припадници Војске Србије као стручњаци веома добро припремљени.

"Да је тако довољно је да вам наведем само једну чињеницу - да ускладимо и организујемо рад наших јединица на заједничком извршавању задатака био нам је потребан само један дан", рекао је он и оценио да је то чињеница која говори сама за себе.

Додао је да две АБХО стране све радиле заједно, допуњавајући једни друге оним најбољим што имају, при чему се троши мање времена него раније - тако да може да се обухвати више објеката.

"Једино узбуђење у руском тиму, пре доласка у Србију, било је око тога како ће их сачекати становништво и сама држава Србија. А о томе најбоље могу да посведоче речи једног од становника Београда који је гледао шта и како раде и рекао - ови Руси раде као за себе", рекао је он.

Додао је да је Русија помагала Србији колико је могла а да Србија ту помоћ никад није заборавила.

"Сада могу да кажем да о Србији знам много више него раније, разговарам са људима, могу да сагледам шта и како раде, о чему размишљају, о чему сањају, а то искуство не може увек да се опише речима, али када у души остане искрен осећај топлине, то је већ много", рекао је он.

Он је истакао и значај заједничких војних вежбе војски две државе јер се војници међусобно упознају и граде пријатељство за будућност јер су заједно у рововима, на ватреним позицијама.

"Пре нешто више од двадесет година Србија је, нажалост, имала веома велико ратно искуство, које се изучава у руским војним школама, а на основу сопствене обуке могу да кажем да је то искуство веома важно, многе ствари из њега и ми користимо у обуци", рекао је он.

Руски експертски тим је у Србији је посетио изложбу „Одбрана 78” о одбрани од НАТО агресије, а он је истакао да треба пре свега одати признање за храброст српском народу и армији, јер је прихватање рата у потпуном непријатељском окружењу веома тешко.

"Искуство је показивало да таква ситуација увек доводи до пораза, међутим, чак и у таквим условима Србија је успела да сачува своју територију, а нажалост, као и у сваком рату, ту победу платила је животима. То је сурова ратна логика", рекао је он.

Он је рекао да осиромашени уранијум такође представља велику мину која је постављена испод будућих покољења у Србији.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала