Арапски медији: Турска формира стратешки троугао у Црвеном мору

© WikipediaЦрвено море-мапа
Црвено море-мапа - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска покушава да ојача утицај у приобалним подручјима Јемена, пише "Араб викли", позивајући се на неименоване изворе. наводно, она покушава да формира у овом региону стратешки троугао са Катаром и Оманом.

Како наводи лист, Анкара нарушава политичку равнотежу у јужним провинцијама Јемена, сарађујући са локалним властима и племенима. Анкару сумњиче да жели да буде посебна снага у јеменском конфликту како би неутрализовала регионалне супарнике – Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате. За њу посебан стратешки интерес представља Црвено море.

Активност Анкаре се прати у неколико рејона Јемена: на острву Сокотра, провинцијама Шабва и Таиз. Лист примећује да Анкара покушава да осигура свој утицај преко локалних политичара и племенских лидера.

Саговорници арапског листа скрећу пажњу на то да јеменаска партија "Ислах" спроводни турске интересе у земљи. Како се мисли, она је повезана са радикалном организацијом "Муслиманска браћа". Управо представници "Ислаха", пише "Араб Викли", активно се залажу за повећање хуманитарне и економске улоге Турске у јужном Јемену. То је регион који је од стратешке важности за Емирате.

Наводна активност Анкаре се интерпретира и као елемент шире стратегије за формирање турског стратешког троугла у Црвеном мору. У арапским престоницама се плаше да Реџеп Тајип Ердоган жели, не само да провери реакцију арапске коалиције на челу са Саудијском Арабијом која је врло активна у Јемену, већ и да формира посебне снаге у конфликту уз помоћ својих савезника – Катара и Омана. За ово је изабрано најповољније време - када су Емирати саопштили да повлаче свој контигент из републике, одлучивши да се ослањају на локалне снаге – Јужни прелазни савет, док Ријад размишља како да скрати расходе у условима пораста кризе.

Брига за регионалну безбедност у арапским престоницама изазива и инетерс Анкаре за Џибути, Сомалију, и суданско острво Суакин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала