„Блумберг“: Свет на рубу великог „гасног рата“

CC BY-SA 4.0 / Planet Labs / / Грациозна огрлица: острво Бисер, Доха, Катар
Грациозна огрлица: острво Бисер, Доха, Катар - Sputnik Србија
Пратите нас
Катар, који је главни испоручилац течног природног гаса у свету, може покренути велики гасни рат због снижења цене сировина услед пада потражње због вируса корона и раста светских залиха након топле зиме, пише „Блумберг“.

Након што је корона вирус погодио купце гаса из Азије, а затим и из Европе, где је Краљевина преусмерила своје сировине, Доха се нашла пред тешким избором: смањити производњу или смањити цену сировина ради одржавања потражње.

„Смањење производње ће ударити на приходе Катара. Осим тога, то ће дати могућност Аустралији да одузме Дохи њену националну гордост – статус главног светског испоручиоца течног гаса“, пише „Блумберг“.

Ако Катар донесе одлуку да смањи цену сировина ради повећања потражње и покрене рат ценама, то може довести до тога да производња гаса буде непрофитабилна, чак и за светске произвођаче са ниским трошковима производње. У догледној будућности цена гаса може постати и негативна, како је то већ било са нафтом у априлу 2020. године.

„Катар очекује сигуран пораз, без обзира на стратегију коју изаберу власти земље“, пише агенција.

Према оценама „Блумберга“, након повећања потражње за гасом у Азији компанија „Катар петролеум“ више неће слати течни гас у Европу, с тим да тај процес може трајати више месеци. Велика понуда на светском тржишту течног природног гаса може остати на снази до 2025. године, сматрају у Међународном гасном савезу. Државе-произвођачи гаса у будућности би могле да формирају картел сличан нафтној организацији ОПЕК, како би се регулисало тржиште.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала