Бугарски интелектуалци: Уместо захвалности Совјетском савезу, сведоци смо искривљавања чињеница

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСтановници бугарске Софије поздрављају борце Црвене армије у Другом светском рату
Становници бугарске Софије поздрављају борце Црвене армије у Другом светском рату - Sputnik Србија
Пратите нас
У условима нове савезничке стварности, Бугарска демонстрира незахвалност и омаловажава улогу совјетске војске у поразу нацизма, наводи се у отвореном писму председнице Управног одбора Савеза новинара Бугарске Снежане Тодорове и бугарских интелектуалаца.

Писмо је упућено председнику земље Румену Радеву, премијеру Бојку Борисову и председници Народне скупштине Цвети Карајанчевој.

Тодорова сматра да Бугарска има своје тренутне границе захваљујући дипломатским напорима СССР-а током Мировне конференције у Паризу 1946. године: тада су суседне земље изнеле претензије чак и за оне територије које су припадале Бугарској пре него што је приступила Тројном пакту између Немачке, Италије и Јапана. Претензије су биле праћене подсетником да је током ратних година Бугарска преузела полицијске и безбедносне функције.

„Добро је позната истина да би се без заштите Москве крај Другог светског рата могао претворити у трећу националну катастрофу за Бугарску. То се није догодило, али, према нашем мишљењу, пристојност нас обавезује на опрезан приступ – посебно у погледу иницијатива које наглашавају нову савезничку стварност. Међутим, у последње време сведоци смо акција које срамоте народни осећај објективности и уважавања. А они, нажалост, представљају Бугарску и нас, Бугаре, у посебно незавидном светлу“, пише у писму.

Становници Прага поздрављају совјетске војнике-ослободиоце, 10. мај 1945. године - Sputnik Србија
Последња битка пре Победе: Како је Црвена армија ослободила Праг од нациста

Тема окупације јако се надувава, заборављајући при томе да је за Бугарску таква „окупација“ постала штит против амбиција суседа, истиче се у писму.

„Уместо племенитог уважавања који заслужује подвиг народа бившег Совјетског Савеза и посебно Руске Федерације као његовог непосредног наследника, који је претрпео највише жртава и дао најзначајнији допринос у борби против агресора – нацистичке Немачке и такозваних ‘слободних земаља Европе’ које је она ујединила, сведоци смо прећуткивања истине и искривљавања чињеница“, додаје се у писму.

Бугарска не би требало да показује солидарност са оним земљама у којима се уништавају споменици совјетској армији, рекли су аутори писма.  

Чињеница да се у земљама Средње и Источне Европе уништавају или демонтирају споменици везани за ослободилачки поход Црвене армије током Другог светског рата, чињеница да се занемарују чак и сведочења оних који су спасени у логорима смрти, није основа за солидарисање Бугарске са исказивањем неоправданог неразумног понашања, недостатка пристојности и екстремизма. Историја је одувек испостављала рачун за такве квалитете и поступке, наглашава се у писму.

Писмо су, такође, потписали председник Геополитичког центра „Евразија“ Петко Ганчев, представници академске и адвокатске заједнице Бугарске.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала