Гардијан: Хрватска полиција наводно спрејoм сликала крстове по главама миграната

© AP Photo / Amel EmricМигранти на граници БиХ и Хрватске
Мигранти на граници БиХ и Хрватске - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски лист „Гардијан“ објавио је фотографије миграната којима је хрватска полиција наводно насликала крстове на глави. Уједињене нације су затражиле од хрватске владе да истражи најновије наводе о злостављању миграната који се крећу балканском рутом и прелазе из БиХ у Хрватску.

Хрватска полиција је наводно спрејом сликала крстове по главама миграната приликом покушаја преласка границе са БиХ, пише „Гардијан“.

Британски лист навео је да је добио бројне фотографије онога што су хуманитарне организације описале као „последње понижење“ које су хрватске власти учиниле мигрантима који путују балканском рутом.

Џек Сапох из невладине организације „No Name Kitchen“, која делује у Великој Кладуши, сматра да су могућа два мотива хрватске полиције.

„Или хрватске власти употребљавају боје за прскање како би идентификовале и понизиле мигранте или, што је још горе, користе то као тактику за психолошку трауматизацију ових људи верским симболом, већином муслимана“, оцењује Сапох.

„Гардијан“ навoди да је тој невладиној организацији 6. маја пријављено да је група миграната у Пољани у БиХ гурнута назад на граници са Хрватском и ишарана спрејом наранџасте боје. Сличан инцидент је пријављен и сутрадан.

Такође, како преноси британски лист, мигрантима су украдени новац и мобилни телефони.

УН забринуте, траже да хрватска влада спроведе истрагу

Уједињене нације су затражиле од хрватске владе да истражи најновије наводе о злостављању миграната који се крећу балканском рутом и прелазе из БиХ у Хрватску, преноси РТС.

УНХЦР, агенција УН за избеглице, „дубоко је забринут због пријављеног насиља и поступања са мигрантима и избеглицама од стране хрватске полиције“.

„Наша организација је примила кредибилне извештаје људи који тврде да су бесправно враћени из Хрватске у Босну и Херцеговину и Србију, и ти извештаји су достављене властима“, рекао је за Гардијан Зоран Стевановић, регионални службеник за комуникације УНХЦР-а за Средњу Европу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала