Костури из Обаминог ормара излазе на видело

© Фото : White House / Pete SouzaПредседник САД Барак Обама
Председник САД Барак Обама - Sputnik Србија
Пратите нас
Костури из ормара Барака Обаме почели су да испадају, коментарише историчар Саша Адамовић захтев Мексика да се коначно разјасни афера са тајном продајом америчког оружја мексичким нарко картелима.

Мексико тражи да се, након скоро десет година, разјасни случај операције „Паклене улице“. У овој тајној операцији коју је спроводио амерички Биро за алкохол, дуван, оружје и експлозиве (АТФ), оружје из Америке продавано је мексичким нарко картелима. На тај начин, Американци су покушали да уђу у траг вођама нарко картела. Безуспешно, оружје је завршило на улицама и било употребљено у неколико крвавих масакра.

Поред продаје оружја мексичким нарко картелима, Обами се могу ставити на терет и многе друге ствари које су изазвале глобални поремећај на светској сцени – пре свега „арапско пролеће“ – тако да је афера са продајом оружја још једна ружна заоставштина Обамине владавине.

„Нисам сигуран да ће се глобалистички медији на озбиљан начин бавити њиме. Највероватније ће се трудити да нађу одговарајућа оправдања, минимизујући Обамину улогу у свему томе, док ће медији који подржавају Трампа искористе сваку аферу из живота Барака Обаме и Џозефа Бајдена. Потпуно је јасно да се битка ко ће у наредне четири године бити у Белој кући претвара у борбу на живот и смрт, од које ће у многоме зависити будућност Америке“, закључује Адамовић.

Сенка Обаминог утицаја над дубоком државом

А у ту битку, Обама се, изгледа и активно укључио, толико да, судећи по броју твитова које му је Доналд Трамп посветио у недељу, као да ће се битка у новембру водити са Обамом, а не са Бајденом.

Повод је био Обамин приватни разговор који је процурео у јавност, у коме критикује обустављање истраге против бившег Трамповог саветника за националну безбедност Мајкла Флина, док је Трампово вођење борбе против епидемије коронавируса назвао „хаотичном катастрофом“.

Непознато је која је од ове две Обамине изјаве више заболела Трампа, тек, амерички председник је кренуо да твитује 10. маја ујутро и зауставио се касно увече – твитнувши сто твитова против Обаме.

 

За неупућене сукоб на линији Трамп-Обама може да изгледа чудно; таква врста сукоба и  није уобичајена у америчкој политици, јер бивши председници обично се не мешају у политику својих наследника. Сада, међутим, ситуација није уобичајена, а сукоб актуелног председника и његовог претходника чини се природан, јер, према речима историчара Саше Адамовића, Обама је тај који из сенке руководи операцијама дубоке државе која саботира Доналда Трампа све време његовог мандата.

„Да се подсетимо да је Барак Обама на крају свог другог мандата, на опроштајној турнеји стално говорио како жали што не постоји могућност за трећи мандат, јер би га наводно освојио. Да је намеравао да остане активан у политици говори податак што је по напуштању Беле куће, купио кућу у Вашингтону и формирао неку врсту штаба, који би и даље требало да учествује у америчкој политици“, објашњава Адамовић.

Обама је највероватније планирао да политички утицај користи преко своје фавориткиње Хилари Клинтон, додаје он, и тако, из сенке настави владавину. У саботирању Трампа учествовали су и људи из најближег окружења, због чега је амерички председник имао великих проблема.

Обама излази из сенке због тога што се Трампов противкандидат Џо Бајден показује као неадекватан да сам обави посао, каже Адамовић.

„Сада су све карте на столу и Доналд Трамп уочава да му највећи противник није Бајден, већ управо Обама, који је скинуо рукавице. У наредном периоду присуствоваћемо борби између две најважније струје у америчкој политици – струје Доналда Трампа, која жели америчку суверенистичку политику и друге струје оличене у Бараку Обами, која жели наставак глобалистичке политике на штету америчких интереса“, сматра он.

Од Обамине критике до стотину твитова

Све је почело објавом да Министарство правде прекида истрагу против некадашњег Трамповог саветника за националну безбедност Мајкла Флина. Флин, који је вероватно био саветник за националну безбедност са најкраћим мандатом у историји, смењен је на самом почетку мандата под оптужбом да је лагао потпредседника Мајка Пенса у вези са разговорима које је водио са руским амбасадором у Вашингтону.

Његова смена покренула је ланац неуспелих истрага и кампања против америчког председника и његовим наводним везама са руским мешањем у америчке председничке изборе, које су окончане такође неуспелим импичментом.

У приватним разговорима који су процурели у јавност, Обама је Флиново ослобађање од оптужби окарактерисао као опасност по владавину закона, док је Трампово вођење државе у доба епидемије коронавируса назвао „апсолутно хаотичном катастрофом“.

Трамп је у твитовање почео ретвитовањем изјава конзервативног водитеља Бака Секстона, у којима овај оптужује Обаму за саботирање Трампове администрације у првим данима њеног мандата. Секстон је такође оптужио бившег директора ФБИ Ендрјуа Мекејба назвавши га „нечасним партијским смећем, који је учинио ненадокнадиву штету ФБИ и требало би да седи у ћелији због кривоклетства“. Потом је наставио са оптужбама да је Обама извршио „највећи политички злочин у историји Америке“, а завршио кратко са „Обамагејт“.

Што се афере са тајном операцијом продаје оружја мексичким нарко картелима, тиче, новинари америчког „Форбса“ запитали су се још 2011. хоће ли та операција постати Обамин „Вотергејт“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала