Осмаци у школи од 1. јуна: Дозвољено девет ђака у учионици

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у фото-галеријуПразна учионица након проглашене пандемије коронавируса
Празна учионица након проглашене пандемије коронавируса - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Мала матура биће одржана 17, 18. и 19, јуна. Како би осмаци што лакше прошли кроз своје обавезе и пре мале матуре биће им подељени тестови налик званичним задацима. Полагаће се у учионицама у малим групама. 

Ускоро се завршава онлајн настава и од 1. јуна креће распоред у коме ће ђаци моћи да поправе оцене уколико су незадовољни, али и да матуранти положе још један битан испит. Повратка у школе због редовне наставе нема.

„Прво о ономе што је најбитније, а то су епидемиолошке процедуре. Исто ће важити за све школе и основне и средње – дезинфекција простора, долазак у малим групама и у различито време, рад школске установе од ујутро до увече, то јест, од 8 до 20 часова, како би имали амбијент са што мање људи на једном месту“, каже за „Блиц“ министар просвете и науке Младен Шарчевић.

У школе прво осмаци

Министар је са својим тимом направио распоред када ће се и како одвијати активности у основним школама. Први који ће посетити своје школе биће осмаци.

„Прва недеља јуна је она када долазе осмаци. Њихов долазак да се грубо изразим биће нетипичан. Крећу од тога да 1. јуна када доносе ђачке књижице, слике и све оно што је предуслов за малу матуру. Тог 1. јуна и наредног дана, све време ће се смењивати по одељењима и мањим групама, не више од 9 ђака у учионици. Пре мале матуре биће им подељени тестови који ће такође бити пробни и који се не оцењују. Они ће више личити на задатаке званичне мале матуре и имаће прилику да још једном провере своје знање, али и полако се и спреме за испит“, каже министар.

Он прецизира да ће 1. јуна осмацима бити дата два теста – матерњи и комбиновани.

„Понеће га кући и решавати. Наредног дана 2. јуна добиће математику коју ће решавати у школи, како би се привикли на атмосферу учионице, али и практично видели како ће све изгледати када буду имали и званични тест. Једноставно, да осете природу самог теста који је пред њима“, појашњава министар.

Он додаје да је онлајн проба мале матуре била да ђаци сами процене колико знају. Та питања су била затвореног типа – да се заокружи, изабере понуђени одговор. Ова проба ће бити озбиљнија провера знања јер ће задаци бити такозваног отвореног типа, баш као што су и питања на званичном испиту.

„Будите релаксирани“

„Потрудили смо се да деца све увиде и на време и да буду релаксирана. И долазак у учионицу и какви ће задаци заправо бити. И клинцима и родитељима поручујем, будите релаксирани, нико неће бити на цедилу“, истиче министар.

Како Шарчевић додаје, ови пробни тестови су већ послати у школе. Током епидемије и ванредног стања урађени су и прави тестови и резервни.

„Завршни тест ће бити рађен у учионици, по сменама, јако мали број деце у истом тренутку, свако ће бити удаљен четири квадрата, што је у складу са епидемиолошким мерама. Биће контролора и наставника. И оно што морам да кажем, неће бити шансе за преписивање“, каже министар.

Међутим, министар истиче да тестови неће бити прелаки, али ни претешки, и да се код састављања питања водило рачуна о периоду који је иза нас.

Дани за поправљање оцена

У календарском распореду који је уређен новим Правилником, 3, 4. и 5. јуни ће бити дани за осмаке који немају закључене оцене или желе да поправе.

„Имају три дана да на позив наставника у различито време дођу да им се закључе оцене. Од суботе 6. јуна креће припремна настава, која по закону траје 10 дана. Затим, 17, 18. и 19. је мала матура. Све се завршава по раније предвиђеном плану, али и пре избора“, каже министар.
Припремна настава

Шарчевић истиче да је организовано за осмаке да имају припремну наставу и она ће бити понуђена и онлајн и у школама у малим групама.

„Урађен је максимум да деца кроз своје обавезе прођу што лакше и добиће све што и закон и педагогија налажу“, поручује Шарчевић.

Друга недеља јуна за петаке, шестаке и седмаке

Закључивање оцена и поправљање уколико ђаци желе или родитељи сматрају да је потребно биће различито од првог до осмог разреда. Друга недеља јуна, а када осмаци заврше део својих припрема за малу матуру, биће за петаке, шестаке и седмаке.

„Имаће осам наставних дана да се поправе и закључе оцене тамо где то није могло на даљину, или ђаци сматрају да могу боље или родитељ инистира. Практично сви ученици добиће од првог дана могућност да поправе све што желе“, каже министар.

Шарчевић и његов тим у протеклом периоду пре него је направљен распоред активности, извршио је анкету по школама. На основу резултата упитника највише око 25 одсто ђака од петог до осмог разреда ће желети да поправи оцене или ће наставни кадар имати потребу да разреши своју сумњу приликом оцењивања.

Ђаци од првог до четвртог неће морати да долазе

„Најмлађи од првог до четвртог неће морати да долазе. Они и учитељи су упућени једни на друге. Учитељи знају своју децу и ту како сада ствари стоје не би требало да буде непредвиђених околности када је реч о оценама“, каже министар.

Друга недеља јуна је предвиђена за полагање испита за надарене и према проценама полагаће око 8.000 ђака.

„Направљен је распоред у коме се ишло на развлачење у временском смислу, баш како би сви безбедносни аспекти и за ђаке и учитеље били задовољени. Тестови за 66.000 ђака ће бити прегледани путем софтвера, чиме ће бити онемогућена било каква радња која би неком помогла, а другима одмогла“, поручује министар просвете.

Он додаје да је држава током пандемије одрадила озбиљан посао, практично су испилотирани облици и наставе и оцењивања који су током реформе просвете тек требалио да дођу на ред.

Од 1. јуна крећу активности и у средњим школама

„Од 1. јуна крећу активности у средњим школама од поправљања и закључивања оцена првих дана јуна до велике матуре, која ће трајати три дана од 4. до 6 јуна. У школу 1, 2. и 3. јуна долазе само матуранти и то су дани за закључивање оцена“, каже министар.

Матуранти који су завршили све своје обавезе имају битан датум - 24. јун када је пријављивање за жељени факултет.

Они млађи средњошколци 1, 2. и 3. разред своје оцене могу да поправљају када матуранти грубо речено „напусте“ школу.

„Имаће две недеље уколико желе да поправе оцене и то почев од 8. јуна“, закључује министар.

Прочитајте још: 

Настава се завршава 31. маја, одлука о раду вртића неизвесна

Крај наставе у мају, за матуру и боље оцене у јуну у школе

Мала матура: Пао систем током пробног теста из српског језика

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала