Отказе добили СМС порукама: Пљуште тужбе, 338 радника у Смедереву остало без посла

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Смедерево
Смедерево - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Отпуштени радници фабрике каблова ПКЦ у Смедереву тужиће агенцију за привремено запошљавање „Тренквалдер“ и компанију ПКЦ, јер сматрају да су откази које су добили незаконити.

У ванредном стању ПКЦ је отпустио 338 радника, од чега 200 на неодређено време, који су фабрици уступљени посредством агенције „Тренквалдер“ из Београда. Неки од њих ће већ данас предати тужбе Основном суду у Смедереву, јер сматрају да су откази подељени супротно Закону о раду и Закону о агенцијском запошљавању, наводе „Новости“.

„Закон о агенцијском запошљавању предвиђа да радници на неодређено време преко агенција имају иста права као радници запослени директно код послодавца. То у нашем случају не важи. Није било преговора са синдикатима, није спроведена процедура код Националне службе за запошљавање, није донет социјални програм 30 дана пре него што смо проглашени технолошким вишком. Уместо тога, отказе смо добили у року од 24 сата, о чему смо обавештени СМС порукама“, каже Саша Ђорђевић, један од отпуштених радника који је одлучио да тужи.

Радници тврде да нису утврђени критеријуми по којима се запослени на неодређено проглашавају технолошким вишком.

Откази су образложени смањеним обимом посла због епидемије. Ипак, радници указују да ПКЦ током ванредног стања није обуставио производњу, ни раскинуо уговоре са партнерима. Такође, није посегнуто ни за економским мерама државе, која је обезбедила три минималне зараде да не би било отпуштања због вируса.

Реакција инспекције рада није изостала, али за сада изостаје одговор о законитости отказа.

Према информацијама које смо добили у Министарству за рад након пријава појединих отпуштених радника, Инспекција рада обавила је надзор у погонима ПКЦ. Инспектори су утврдили да је 136 радника на одређено време отпуштено у марту, док су 202 запослена на неодређено 30. априла проглашена технолошким вишком и добила отказ.

„Приликом ванредног инспекцијског надзора 5. маја код послодавца PKC нису утврђене неправилности, а захтеви запослених су истог дана прослеђени Одељењу инспекције рада у Београду, као месно надлежном за надзор послодавца ’Тренквалдер‘, који је уступио ове раднике ПКЦ“, кажу у Министарству за рад.

Међутим, надзор у овој агенцији, како смо сазнали, инспектори нису спровели, нити најавили, док запослени у „Тренквалдеру“ и даље раде од куће, рекао је „Новостима“ Зоран Букилић из ове агенције.

Подсетимо, ПКЦ је крајем прошле године добио субвенције државе за проширење капацитета од 6,4 милиона евра. Један од услова је запошљавања најмање 1.200 нових радника на неодређено време до 2023. године, од којих 550 током 2020. Радници очекују да држава утврди да ли је отпуштање више од 300 запослених у складу са Уговором о додели средстава подстицаја, Законом о страним улагањима и Уредбом о одређивању критеријума за доделу подстицаја ради привлачења директних улагања.

Инспектори рада установили су да ПКЦ има 1.846 запослених на неодређено време и да у току ванредног стања није било отказивања уговора о раду запосленима од стране послодавца.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала