Вашингтон: Русија крши људска права, увести санкције; Москва: Нећемо трпети диктат споља

© Sputnik / Дејан СимићКонстантин Косачов
Константин Косачов - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбор за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса саопштио је да је резолуција којом се осуђује „кршење људских права у Русији“ поднета америчком Конгресу. У Москви поручују да је реч о мешању у унутрашња питања Русије и да неће трпети диктат споља.

„Резолуцијом се позива Русија да одмах ослободи политичке затворенике и тражи од Трампове администрације да наметне санкције оним званичницима у руској влади који су одговорни за кршење људских права“, наводи се у изјави аутора резолуције – председника Одбора, демократе Елиота Енгела и члана Одбора, републиканца Мајкла Макола. Резолуцијом се руске власти оптужују за узнемиравање новинара, опозиције, цивилног друштва и присталица верских слобода.

Руско Министарство спољних послова одбацило је раније такве критике.

Шеф Комитета Савета федерације за међународне послове Константин Косачов каже да је циљ резолуције да се у свести Американаца створи представа о Русији као тоталитарној држави у којој нема никаквих слобода.

„То је потпуно неприхватљив покушај мешања у наша унутрашња питања уз стављање на страну оног дела опозиције која покушава да инсистира на верзији приче о томе какао их руске власти прогњају из политичких разлога“, навео је Косачов. Таква позиција постоји и ми знамо ко за њу лобира.

„И сада група америчких конгресмена заступа тај део руске радикалне и несистемске опозиције“, додао је он.

За шефа Комитета Думе за међународне послове Леонида Слуцког нацрт резолуције представља још један пример испољавања русофобије и директног мешања у руско правосуђе.

„Позиви америчких парламентараца нису упућени на праву адресу: у Русији нема политичких затвореника. Њих има у САД“, рекао је он, наводећи  као пример случај руских држављана Виктроа Бута, Константина Јарошенка и Романа Селезњова.

Русија, како је рекао, поштује сва основна људска права и води хуману и избалансирану политику.

„Нећемо дозволити и неће трпети никакав диктат споља“, закључио је Слуцки.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала