„Стратфор”: Због пандемије није угрожена само економија ЕУ, него и њена одбрана

Пратите насTelegramOdyssey
Епидемија вируса корона у знатној мери одразила се на европску економију, па ће за европске земље она имати примат у односу на друге области, као што је одбрана. Услед тога, Европа неће успети да се у већој мери осамостали од Сједињених Америчких Држава, што ће резултирати интензивираним несугласицама у НАТО-у, пише „Стратфор”.

Како се наводи, Брисел до краја године треба да усвоји буџет за наредних седам година и бирократе упозоравају да ће значајно бити смањена издвајања за војну област.

„Због епидемије ковидa 19, Европска унија ће вероватно морати да смањи своје трошкове за одбрану у периоду од 2021. до 2027. године”, изјавио је директор Европске агенције за одбрану Јиржи Шедиви.

Према мишљењу стручњака, из тога проистиче да Европа неће успети да се у већој мери осамостали од Сједињених Америчких Држава.

Борба против економских последица – примарна

Уместо тога, како се наводи, европски лидери преусмериће своје ресурсе на борбу против економских последица пандемије.

Након референдума о Брегзиту низ земаља инсистирало је на већој сарадњи по питањима одбране унутар Европске уније, како би се смањила зависност европског блока од САД, оптимизирали трошкови одбране на рачун заједничког коришћења ресурса, као и ради боље припреме за нове изазове, међу којима се помињу Кина и Русија.

Европа - Sputnik Србија
Да ли се заиста ближи крај ЕУ кад су се у једном сагласили Марин ле Пен и Џорџ Сорош

Последњих година, конкретно, Брисел је најављивао планове о заједничком финансирању пројеката у војној индустрији, научној делатности у тој области, као и повећању узајамне сарадње националних војски.

Тренутно Европу потреса рецесија због епидемије и за владе ће приоритет представљати мере за стимулисање економије: повољнији кредити за компаније, финансијска помоћ за сиромашне породице. Осим тога, земље Северне Европе неће желети да повећају своја улагања у заједнички буџет да би компензовале излазак Велике Британије из Европске уније.

Европа неће смањити зависност од САД

Према томе, смањењем буџета ће, како на националном, тако и на нивоу целе Европе, највероватније бити погођене оне области које нису од виталног значаја. Поред одбране и планови за ширу употребу зелене енергије могу бити обухваћени смањењем буџета.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Столтенберг: Улога НАТО-а да штити свет од Русије и Кине

Тешко да ће у тој ситуацији европске земље успети да остваре мањи степен зависности од САД у области одбране или да остваре војни буџет од два одсто БДП-а. Ово значи да ће се несугласице унутар НАТО-а интензивирати.

„Дакле, пандемија вируса корона слаби Европу, не само са економског становишта, већ и на пољу безбедности”, закључује „Стратфор”.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала