Тензије на балканској рути: Шта значи крст на глави мигранта у Хрватској, чак и ако је плод маште

© AP Photo / Amel EmricМигранти
Мигранти  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тензије на граници између Хрватске и БиХ достигле су нови ниво, када је британски лист „Гардијан“ објавио фотографије миграната којима су, наводно, хрватски полицајци на главама спрејом исцртали наранџасте крстове. Многе европске институције и НВО упутиле су хрватским властима захтев за истрагу. Одговор хрватског МУП-а је — запрепашћени смо.

Џек Сапох, референт за насиље на границама невладине организације „Но нејм кичен“, која годинама уназад помаже тражиоцима азила, указао нам је на то да су се у протеклих недељу и по дана догодила три инцидента (2, 6. и 7. маја), у којима су групе миграната, које су покушале да пређу границу из БиХ у Хрватску, биле приведене од стране хрватске полиције и илегално враћене у БиХ.

© Sputnik / СпутњикХрватска полиција је, наводно, привела три групе миграната
Тензије на балканској рути: Шта значи крст на глави мигранта у Хрватској, чак и ако је плод маште - Sputnik Србија
Хрватска полиција је, наводно, привела три групе миграната

Шта симболише крст на мигрантској глави и зашто би га неко измислио

На фотографијама које је Спутњик добио на увид, види се да су на главама тих миграната, којих је најмање 25, наранџастим спрејом нацртани крстови. Нијанса спреја иста је на свима, што Сапоха доводи до претпоставке да је иста група полицајаца учествовала у исцртавању.

Мигранти на граници БиХ и Хрватске - Sputnik Србија
Гардијан: Хрватска полиција наводно спрејoм сликала крстове по главама миграната

Инциденти су се, наводно, догодили у околини места Пољана и Глиница, недалеко од Велике Кладуше, а информације о тим случајевима до Сапоха су дошле од људи који у тим пределима живе.

На питање који докази указују на то да је обележавање миграната извршила хрватска полиција, Сапох одговара да су те три групе миграната, према њиховим сведочењима, прошле кроз исту рутину приликом покушаја преласка границе.

„Људи који су нам пренели те информације, махом живе у селима у тој околини, далеко од урбаних центара. Неколико пута дневно дешава се да хрватска полиција насилно врати групе миграната на њихове поседе. Они свакодневно виђају те групе и причају с њима. Пошто се овакве ствари дешавају већ две године у тим пределима, тешко је порећи да се тако нешто догодило“, истакао је Сапох.
© Sputnik / СпутњикПрема њиховим сведочењима, мигранти су прошли кроз исту рутину
Тензије на балканској рути: Шта значи крст на глави мигранта у Хрватској, чак и ако је плод маште - Sputnik Србија
Према њиховим сведочењима, мигранти су прошли кроз исту рутину

Обележавање или трауматизација

По њему, намере које стоје иза исцртавања крстова на главама су понижавање миграната и обележавање, како би полиција знала да ли су, одмах по враћању, поново покушали да пређу границу. Ипак, он не искључује и подлије опције, попут те да се крст користи за трауматизацију, јер су у питању муслимани.

„То је исти начин који бисте користили да обележите овце, ако сте пастир. Потпуно је нечувено да се овако нешто догоди, али тешко је рећи зашто су баш ти полицајци одлучили да у протекле три недеље учине нешто што се ниједном није десило на тој граници током претходне две године“, објаснио је Сапох.

Како је рекао, та дешавања нису изненађујућа, јер су насиље и понижавање у протекле две године постали нормални за хрватску полицију на тим деловима границе, па су мигранти свесни шта их чека ако пођу тим путем.

„Људи нам и даље пријављују да су били претучени пендрецима, да су им ципеле украдене и да су натерани да ходају преко границе или чак пет километара до града без ципела, а напољу је хладно. Узима им се и новац, ранчеви спаљују“, тврди саговорник Спутњика.
© Sputnik / СпутњикСврха исцртавања - понижавање, обележавање и трауматизација
Тензије на балканској рути: Шта значи крст на глави мигранта у Хрватској, чак и ако је плод маште - Sputnik Србија
Сврха исцртавања - понижавање, обележавање и трауматизација

Захтеви за истрагу из Европе

Сапох каже да су захтеви за истрагу упућени хрватској влади са више страна, међу којима је и УНХЦР, као и то да је Европски парламент упитао Европску комисију зашто случај и даље није расветљен.

Он очекује да ће се број миграната, који желе да прођу балканском рутом, повећати наредних месеци и да ће током тога бити још случајева насиља.

© Sputnik / СпутњикЗахтеви за истрагу упућени хрватској влади са више страна
Тензије на балканској рути: Шта значи крст на глави мигранта у Хрватској, чак и ако је плод маште - Sputnik Србија
Захтеви за истрагу упућени хрватској влади са више страна

Сапох се тренутно налази у САД и због пандемије вируса корона није био у региону од марта, али је током протекле две године боравио на Балкану, највише у Великој Кладуши и упознат је са мигрантским приликама у овом делу света.

Иако је корона вирус утицао на рад „Но нејм кичена“, та организација има развијену мрежу локалних волонтера и контакта у Великој Кладуши, путем које су наставили да мигрантима пружају помоћ и пријављују насиље на границама.

МУП Хрватске — Запрепашћени смо конструкцијама

У саопштењу за јавност које је објавило хрватско Министарство унутрашњих послова, наводи се да су оптужбе за понижавање миграната на верској основи од стране хрватске полиције потпуно апсурдне, али и опасне, јер су пласиране у месецу Рамазана.

Свој став они поткрепљују тврдњом да се у БиХ прећуткују: многобројни случајеви насиља међу мигрантима, напади на сигурносне службе те земље, као и спасавање живота миграната од стране хрватске полиције.

© Sputnik / СпутњикХрватски МУП - оптужбе апсурдне и опасне
Тензије на балканској рути: Шта значи крст на глави мигранта у Хрватској, чак и ако је плод маште - Sputnik Србија
Хрватски МУП - оптужбе апсурдне и опасне

Они сматрају да се ради само о још једној у низу оптужби, због тога што, како се наводи, хрватска полиција доследно спроводи мере за заштиту спољне границе ЕУ и не толерише илегалне уласке у Хрватску.

„На претенциозан начин, необјективношћу и сензационалистичким чланцима хрватски полицијски службеници оптужују се за ксенофобију, а посебно је апсурдно што се такве оптужбе упућују полицијским службеницима државе која има изразито добре и пријатељске односе са Исламском заједницом“, пише у саопштењу.

МУП Хрватске је саопштио и да је спровео хитну проверу надлежних полицијских управа, приликом чега је утврђено да у то време хрватска полиција над мигрантима није спроводила никакве активности, нити је њихово кретање према хрватској граници забележено.

Они су напоменули да је, према њиховим сазнањима, НВО „Но нејм кичен“ била предводник покушаја насилног пробоја више стотина миграната у Хрватску преко границе са Србијом у децембру 2018. године, који је спречен у координацији с полицијом Републике Србије.

Како су истакли, такви чланци неће ослабити мере које спроводе за заштиту државне границе, а полиција ће наставити да поштује сва права миграната и њихово достојанство.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала