НАТО позива Русију да учествује у модернизацији Бечког документа

Пратите нас
НАТО позива Русију да учествује у модернизацији Бечког документа, којим се утврђују мере за јачање поверења, безбедности и смањења претње од настанка војних сукоба у региону земаља ОЕБС-а, изјавио је на конференцији за новинаре у Бриселу председник Војног одбора Алијансе Стјуарт Пич.
„У циљу веће транспарентности, позивамо Русију да учествује у модернизацији Бечког документа”, истакао је Пич.

Он је додао да је тренутно нејасна ситуација везана за Споразум о отвореном небу и да је архитектура контроле наоружања „склона ерозији“.

„Што се тиче Споразума о отвореном небу, тренутна ситуација је нејасна, али Алијанса већ деценијама подржава напоре за контролу над наоружањем. Архитектура контроле над наоружањем склона је ерозији, Русија не поштује своје међународне обавезе. Ми, с друге стране, морамо да подржавамо контролу над наоружањем – то је политика НАТО-а”, објаснио је шеф Војног одбора.

Подсетимо, Бечки документ закључен је 1991. године под окриљем ОЕБС-а у циљу сарадње Русије и НАТО у сфери безбедности. Од дана потписивања, документ је неколико пута обнављан. Он садржи основне механизме спречавања војних инцидената у Европи, као и правила информисања о војним вежбама.

Руски авион - Sputnik Србија
Пред Русијом две опције ако САД изађу из Споразума о отвореном небу

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за јачање поверења у Европи након хладног рата. Примењује се од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других.

Споразум су потписале укупно 34 државе.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала