Обманули свет? Црне прогнозе британског универзитета о корони потпуно погрешне

© AP Photo / Claudio FurlanКоронавирус у Италији
Коронавирус у Италији - Sputnik Србија
Пратите нас
Прогнозе британског универзитета Империјал колеџ из Лондона о последицама пандемије вируса корона утицале су на бројне владе у свету да уводе мере у борби против заразе. Међутим, испоставило се да су биле погрешне и десет пута црње него што се догодило.

У последњих 50 година никада није произведен толики број математичких модела за предвиђање ширења заразе, као сада у време пандемије вируса корона, а међу оним које су највише коришћене су прогнозе лондонског Империјал колеџа, преноси Танјуг писање италијанског листа „Санита“, намењеног медицинском особљу.

Поглед на зграду парламента у Лондону - Sputnik Србија
„Грешио сам, признајем“: Скандал тресе Британију — главни епидемиолог поднео оставку

Реч је о је тиму математичара, физичара, економиста, аналитичара из разних области на челу са професором Нилом Фергусоном, пише „Санита“.

Њихове прогнозе су, наводи се, увек биле најдетаљније и највише цитиране, али су имале и највише утицаја на оне који доносе одлуке, на политичаре у целоме свету и утицале су на мере које су власти предузимале у току пандемије вируса корона.

Међутим, пише италијански лист, највећи број прогноза био је погрешан.

На пример, модел који је Империјал колеџ направио за Италију предвидео је пола милиона мртвих, уколико влада не предузме никакве мере заштите, и скоро 300.000 мртвих уз мере заштите и карантин који је Италија увела на целој територији и 30.000 умрлих седмично у одељењима интензивне неге. Срећом, ове прогнозе се нису оствариле, а број жртава је отприлике десетина од предвиђеног броја.

И прогнозе Империјал колеџа за развој епидемије у Енглеској и САД биле су погрешне, пише италијански лист.

Математичким моделима предвиђања епидемије даје се велики публицитет, уважавају их они који доносе одлуке, али ипак нису прихваћени нити објављени ни у једном озбиљном научном часопису.

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Cropped photo / Нил Фергусон, професор Империјал колеџа, на челу је тима који је дао црне прогнозе, а донедавно је био и главни британски епидемиолог
Обманули свет? Црне прогнозе британског универзитета о корони потпуно погрешне - Sputnik Србија
Нил Фергусон, професор Империјал колеџа, на челу је тима који је дао црне прогнозе, а донедавно је био и главни британски епидемиолог

Једна од карактеристика пандемије вируса САРС ков-2 је да је вирус нов и да је било и још увек има много непознаница, па је за прављење прогноза са толико непознатих требало пуно храбрости, што према писању листа „Санита“, скреће пажњу да такве резултате треба примати к знању, али не доносити стратешке мере на основу њих.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала