Позив новинарима на „јавном сервису“ Косова: Обуставите рад ако се кажњава реч – Метохија!

Пратите нас
Удружење новинара Србије позвало је новинаре РТК да скупе храброст и обуставе свој рад уколико њихова колегиница Александра Доганџић буде кажњена зато што је у програму РТК2 употребила израз Косово и Метохија. Поручују да ће њена права бити брањена свим средствима.

Директор косовског Јавног сервиса Нгађим Кастрати најавио је да ће предузети санкције против новинарке РТК2 Александре Доганџић која је у програму користила израз Косово и Метохија који, како је навео, није дозвољен косовским Уставом.

Новинари РТК позвани да зауставе свој рад

Удружење новинара Србије је према сведочењу саговорника Спутњика новинара и публицисте Живојина Ракочевића, одмах реаговало на случај Александре Доганџић и упутило препоруку колегама са РТК да скупе храбрости и зауставе свој рад уколико она буде кажњена. Како каже, они морају да нађу снаге да заштите свој језик, слободу изражавања и професију. Ово је и прилика да међународна заједница исправи грешке из прошлости и примени законе које је сама написала и формира истински јавни сервис.

„Замислите новинара који каже језик је забрањен. Иако нико то не забрањује. Термина Косово и Метохија нема у Уставу Косова, то је тачно. Али Албанци користе термин Република Косова. Нико тај термин није написао у том Уставу, па им нико то не забрањује нити их опомиње, нити ко примећује. Али, ствар је у томе да ми немамо друго име за Метохију, и не можемо измислити ново име, нити избрисати тај део нашег језика, нашег идентитета, нашег доживљаја простора, ми то једноставно не можемо. Али, ето сада настоје да то ураде“, указује Ракочевић.
© Sputnik / Радоје ПантовићНовинари са РТК позвани да зауставе свој рад уколико Александра Доганџић буде кажњена јер је у ТВ преносу употребила израз Косово и Метохија
Позив новинарима на „јавном сервису“ Косова: Обуставите рад ако се кажњава реч – Метохија! - Sputnik Србија
Новинари са РТК позвани да зауставе свој рад уколико Александра Доганџић буде кажњена јер је у ТВ преносу употребила израз Косово и Метохија

Доганџићева ће бити брањена свим средствима

Саговорник Спутњика сматра да ће ОЕБС заштитити радно место ове новинарке, али да није могуће заштитити оно што је постављено на кривим темељима, а то како истиче није јавни сервис, већ разгласна станица Хашима Тачија која Србима узима порез да би их дискриминисала на српском језику, да би дискриминисала новинаре, наш језик и укупан осећај припадности простору Косова и Метохије.

„Ми ћемо наравно колегиницу Доганџић бранити свим средствима, ово је ипак озбиљан случај, нарочито због употребе термина од стране генералног директора и руководилаца РТК који кажу да су то забрањени термини. Ко је то забранио? Како је уопште могуће да један медијски радник, професионалац, користи тај језик, да има индекс забрањених речи? То није нормално и мислим да ће међународна заједница ако ништа друго бар то решавати, али морам да вас подсетим на невеселу историју РТК. А та историја гласи да су они окидач који је 17. марта 2004. објавио лажну вест да су Срби натерали у реку Ибар двоје албанске деце код села Чабре. То је окидач за застрашујући погром 17. марта 2004. године и знате како је кажњен јавни сервис РТК на албанском језику? Дали су им сто хиљада евра да обуче своје новинаре да се такве грешке више не понове. Нико није санкционисан“, подсећа Ракочевић.
© http://www.freeimages.com/ralaeninНије нормално да један медијски радник, новинар, професионалац има индекс забрањених речи
Позив новинарима на „јавном сервису“ Косова: Обуставите рад ако се кажњава реч – Метохија! - Sputnik Србија
Није нормално да један медијски радник, новинар, професионалац има индекс забрањених речи

РТК није Јавни сервис

РТК није Јавни сервис, већ разгласна станица Тачија и партије на власти. Уместо да према Ахтисаријевом плану и локалном законодавству Срби на Косову и Метохији добију независни медијски канал који покрива читаву територију покрајине, настао је један потпуно зависан канал на коме не може да се говори слободно.

Јавни сервис РТК настао је у бечким преговорима када је на иницијативу Удружења новинара Србије у Ахтисаријев план и косовско законодавство записано да се за српску заједницу мора обезбедити „један независни телевизијски канал који покрива целу територију Косова“.  То је подразумевало да јавни сервис на српском језику има свој управни одбор, да бира свог директора и да има седиште у Грачаници. То је модел РТВ Војводина или ТВ Копар на италијанском у Словенији. Ништа од тога није примењено. Сада је српска новинарка други пут на мети санкција, уз могућност да ће овога пута изгубити посао.

© SputnikАхтисаријев план који је уграђен у локално законодавство предвиђао је један независни телевизијски канал који би покривао читаву територију покрајине Косова и Метохије, али то до данас није испуњено
Позив новинарима на „јавном сервису“ Косова: Обуставите рад ако се кажњава реч – Метохија! - Sputnik Србија
Ахтисаријев план који је уграђен у локално законодавство предвиђао је један независни телевизијски канал који би покривао читаву територију покрајине Косова и Метохије, али то до данас није испуњено

„Ја мислим да Александра Доганџић има срећу да буде кажњена, јер много људи тамо се свакодневно угриза за језик и прави прави самоцензуру и аутоцензуру и брине хоће ли изговорити неку реч свога матерњег језика. То је страшно и то је страшна позиција. И то није само позиција новинара на РТК, то је позиција Срба на Косову и Метохији који морају да стану пред полицајца, који морају да стану пред судију или неки шалтер, који морају да уђу у неку продавницу и да добро размисле хоће ли рећи Метохија, хоће ли рећи Косово и Метохија, хоће ли рећи Косовска Митровица, Косовска Каменица, и да ли ће због тога бити санкционисани. То је једна застрашујућа дискриминација у којој ваш матерњи језик постаје ваш непријатељ и окреће се против вас и ви се у једном тренутку запитате да ли можете и да ли смете да тим језиком говорите“, истиче саговорник Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала