Руска православна црква позвала власт у Црној Гори да под хитно ослободи владику Јоаникија

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаКупола Верхоспаског сабора у Москви
Купола Верхоспаског сабора у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска православна црква потпуно подржава позив Српске православне цркве и Епископског савета Црне Горе да се под хитно ослободе епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и седморица свештеника Саборне цркве у Никшићу које је ухапсила црногорска полиција.

РПЦ је саопштила да је забринута због информације о понижавајућем опхођењу према свештенству, изјавио је портпарол Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.

Митрополит Иларион је навео да су патријарх српски Иринеј, Синод СПЦ и Епископски савет Црне Горе позвали да се што пре ослободе ухапшени.

© Фото : Острог Тв Студио/скриншотВладика Јоаникије
Руска православна црква позвала власт у Црној Гори да под хитно ослободи владику Јоаникија - Sputnik Србија
Владика Јоаникије

„Потпуно подржавамо тај позив, као и позив на конструктивни дијалог црногорских власти са свештеницима православне цркве у тој земљи“, нагласио је митрополит Иларион.

Према његовим речима, само такав дијалог може помоћи да се у друштву обнове мир и слога, који су нарушени „читавим низом испољавања непријатељских односа“ према Српској цркви.

Представник РПЦ је подсетио, пре свега, на то да је Скупштина Црне Горе крајем прошле године усвојила Закон о слободи вероисповести и уверења и о правном положају религиозних заједница који је, како је навео, „несумњиво дискриминишући“.

Он је подсетио да је Руска православна црква одмах дала своју оцену тог закона и ситуације у Црној Гори.

Свештеници СПЦ притворени су на 72 сата због окупљања верника на празник Светог Василија Острошког. У среду су због њиховог хапшења одржани масовни протести у неколико црногорских градова. Полициј је употребила сузавац и димне бомбе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала