Руски научници обећали Путину вакцину до септембра

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЛаборант научно-истраживачке лабораторије у Казању ради на испитивању вакцине против вируса корона
Лаборант научно-истраживачке лабораторије у Казању ради на испитивању вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални директор руског Научно-истраживачког центра „Вектор“ Ринат Максјутов саопштио је на састанку са председником Русије Владимиром Путином да ће испитивање вакцине против вируса корона на 300 добровољаца бити завршено у јуну.

„У јуну ћемо завршити претклиничка испитивања о ефикасности и безбедности готовог дозног облика вакцине у минималној количини довољној за прелазак на клиничка испитивања — прва и друга фаза за укупно 300 добровољаца. Захваљујући Вашем налогу од 15. априла ове године за смањење рокова за увођење вакцине за превенцију новог вируса корона, очекујемо да ћемо ову вакцину регистровати у септембру ове године“, објаснио је он.

Максјутов је додао да су лабораторијска испитивања прототипа вакцине на осетљивим животињама завршена. Према њиховим резултатима, одређена су три перспективна лека.

Једну синтетичку вакцину и вакцину засновану на вирусу грипа производиће „Вектор“. Развојем треће вакцине на бази вируса везикуларног стоматитиса бавиће се индустријски партнер овог центра.

У свету се до сада заразило више од 4,46 милиона људи, од чега је више од 299 хиљада умрло. У Русији је регистровано 252.245 случајева заразе, оздравило је 53.530 особа, а умрло 2.305.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала