После писања Спутњика: Министар повлачи уџбеник у коме се хвали говор у НДХ

© Tanjug / Јарослав ПапМладен Шарчевић
Младен Шарчевић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да ће уџбеник за хрватски језик за 8. разред бити повучен и да од следеће године неће бити у школама. Повлачење уџбеника је најављено после бурних реакција јавности на део уџбеника који се односи на историју хрватског језика у време НДХ, а који је коришћен у програму наставе на даљину РТВ.

Спутњик је, иначе, први објавио да је на Радио-телевисији Војводине, емитован скандалозан снимак наставе хрватског језика на даљину за осми разред основне школе, у коме се деца уче да се најправилније говорило у Независној држави Хрватској (НДХ).

Час хрватског језика на даљину, у ком се обрађује лекција о историји тог језика, говори, између осталог, на споран начион и о периоду Краљевине Југославије и НДХ.

Како је саопштило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Шарчевић је рекао да Војводина апсолутно има права када је реч о образовању и да је одобравање уџбеника за припаднике националних мањина у надлежности Аутономне покрајине Војводине и надлежног покрајинског Завода.

„Улога министра се овде до скоро није ни видела. Изменама и допунама Закона о уџбеницима иницирао сам да министар може да реагује у оваквим ситуацијама“, навео је Шарчевић.

Како је рекао, када промакне грешка надлежним телима у одобравању уџбеника министар може да реагује и повуче уџбеник са каталога одобрених уџбеника, што ће, додаје, бити и урађено.

Шарчевић наводи да је и раније било сличних ситуација, када је реч о уџбеницима који су одобрени пре реформе образовања.

„Одобравани су уџбеници са неадекватним формулацијама појединих тема и личности — попут јањичара, Недића, НАТО пакта. У Заводу за унапређивање образовања и васпитања, иницирао сам и формиран је сектор који се бави предметима од националног значаја. И управо, тај сектор се бави темама од националног значаја, како не бисмо имали овакве ситуације“, каже Шарчевић.

Додао је да су до сада реформисани планови и програми за први и пети, други и шести разред, а од нове школске године за трећи и седми разред.

Министар Шарчевић наглашава да ни на који начин не жели да наруши добре међунационалне односе унутар заједнице, али истиче, да овакви пропусти не могу да прођу.

Истовремено, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић рекао је да у архиви Завода није нашао одобрење овог уџбеника за хрватски језик из 2012. године.

„Сада имамо нови Закон о уџбеницима и правилнике који јасно дефинишу процедуру одобравања уџбеника. Без обзира ко је тада уџбеник одобрио, процедуре су сада јасне и на иницијативу министра Шарчевића уџбеник ће бити повучен. То ће бити урађено и са сваким другим уџбеником, уколико се појави грешка и не одговара стандардима квалитета уџбеника“ , закључио је директор Завода.

Поводом спорном снимка наставе хрватског језика на даљину, саопштењем се огласила и Радио-телевизија Војводине, наводећи да је тај час, који је емитован 11. маја, „с правом изазвао гнев јавности, у делу у коме се помиње историја хрватског језика у време НДХ“, као и да су „подаци и начин на који су изнети апсолутно у супротности са програмском и уређивачком политиком РТВ“.

РТВ, такође, истиче да њихова кућа није одговорна за садржај наставе на даљину.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала