Заставица у част 75. годишњице Победе постављена на дно најдубљег места на Земљи /видео/

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у базу фотографија75.годишњица од победе у Другом светском рату
75.годишњица од победе у Другом светском рату - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски подводни апарат „Витез-Д” спустио се на дно најдубљег познатог места у Тихом океану и поставио заставицу у част 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, саопштила је прес-служба Министарства одбране Руске Федерације.

Према саопштењу Министарства, руски аутономни подводни апарат без посаде „Витез-Д”, 8. маја спуштен је с реморкера „Фотиј Крилов”, након чега је заронио до дна Маријанског рова, најдубљег познатог места у Тихом океану.

Како се наводи, „Витез-Д” спустио се на дубину од 10.028 метара, а на дно Тихог океана постављена је заставица у част 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

Пројектовање „Витеза” почело је пре неколико година у Централном конструкторском бироу „Рубин”. Апарат је назван у част совјетског научно-истраживачког брода „Витез”, који је 1957. године успео да одреди максималну дубину Маријанског рова – 11.022 метра.

Руски подводни апарат Витез досегао је дно Маријанског рова - Sputnik Србија
Руска мини-подморница дотакла дно најдубљег места на Земљиној кори

Маријански ров смештен је у западном делу Тихог океана и до сада су се само четири особе спустиле до дна рова.

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала