Адвокат владике Јоаникија и свештеника: По закону, вечерас сви морају бити пуштени из притвора

© Sputnik / Небојша ПоповићВладика Јоаникије и свештенство
Владика Јоаникије и свештенство - Sputnik Србија
Пратите нас
Адвокат Сава Костић, бранилац епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, изјавио је да је њихов захтев за изузећем тужиоца и старешине Основног државног тужилаштва одбијен, али да је дозвољена посебна жалба и да, по закону, епископ и свештеници након истека 72 сата морају да буду пуштени.

„Заменица вишег државног тужиоца Лепа Меденица је одбила наш захтев и у првој одлуци, коју ја још нисам добио, него колега Шљукић на мејл, стајало је да против такве одлуке немамо праве жалбе. Међутим, одлука је ревидирана и дозвољена је посебна жалба. У овој фази поступка  ни поступајући тужиоци ни старешина ОДТ-а не могу предузимати било коју радњу док не постане одлука правоснажна, а то је док не протекне рок или се одлуци о жалбама које ћемо поднети, тако да по закону епископ и свештеници морају да буду пуштени након истека 72 сата, а то је пола сата након поноћи“, рекао је Костић.

Митрополит Амфилохије - Sputnik Србија
Драматично упозорење митрополита Амфилохија: Власт изазива и припрема грађански рат /видео/

Према његовим речима било какво задржавање значило би кршење људских права свештених лица која су у притвору, пренеле су „Вијести“.

„Верујем да надлежни органи неће покушавати нека алтернативна решења јер је закон ту јасан, не може се одредити други тужилац или донети решење о продужавању притвора. Шта ће се касније дешавати видећемо, али верујемо да ће надлезни државни органи и сва заинтересована лица имати разумевања и стрпљења“, казао је Костић и додао да надлежни државни органи морају радити свој посао, али по закону.

Костић је навео да нису задовољни одлуком и да ће и даље наставити правну борбу, као и да је новчана казна или затвор до године прописана за дело које им се ставља на терет.

Он је поновио да је било непотребно задржавање владике и свештеника.

„Верујем да ће грађани који су се окупили испред суда имати разумевања и понашати се одговорно и поштовати владику, свештенство, полицију и надлежне органе јер сви морају радити свој посао. Правда јесте спора али достижна“, поручио је адвокат Костић.

Костић је то изјавио након што је Центру безбедности Никшић посетио епископа Јоаникија и свештенике са којима је разговарао о условима и поступању према њима током задржавања.

У разговору владика Јоникије је рекао да се према њима опходе крајње коректно и да им је дозвољено свето причешће и све што налажу верски обичаји.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала