Писмо подршке 73 професора универзитета ухапшеном владики Јоаникију

© Sputnik / Небојша ПоповићЛитија у Никшићу
Литија у Никшићу - Sputnik Србија
Пратите нас
Професори универзитета, њих 73, упутили су отворено писмо грађанима Црне Горе поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника.

„Живимо у времену великих изазова. Велики изазови изискују и велике људе. Такав је наш утамничени владика Јоаникије. Зато не чуди непримерено и сигурно неосновано привођење и задржавање владике и никшићког свештенства. Није, наиме, случајно што је мета онај који стоји на челу свештенства и верног му народа, доследно служећи Богу“, наводе професори у писму, а преноси ИН4С.

Додају да „нас све забрињава гнусни и ових дана неочекивани излив мржње и насиља“.

© Фото : YT/Острог Тв СтудиоЦрква је пригрлила свој народ, пишу професори универзитета
Писмо подршке 73 професора универзитета ухапшеном владики Јоаникију - Sputnik Србија
Црква је пригрлила свој народ, пишу професори универзитета

„Они који бране владику и светиње доживљавају се као непријатељи. Други, уз хемијска средства и крилатицу „поступи по наређењу”, извршавају задатак, мислећи да сила Бога не моли“, пишу професори универзитета.

„Против кога и до када ће диктатура у обланди демократије тако да се понаша према своме народу“, питају професори.

„Да се код нас ништа не промени набоље, илустративно посведочи синоћно приказивање филма генијалног Живка Николића „У име народа”. Неки очигледно и даље мисле да би држави, а заправо њима, најбоље било без народа. Свима су, не само у Црној Гори, познате чудодејствујуће мошти Светог нам оца Василија, слава му и милост. Кад се то зна, не чуди што је он на свој дан призвао народ, као Господ своје апостоле. И наравно, десио се још једном – народ. Материјалистички и по природним законима несхватљиво, али по духовним законима природно“, истичу.

Професори питају шта су могли свештеници, „да као власт игноришу народ“.

Милутин Мићовић, брат владике Јоаникија - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО Брат ухапшеног владике Јоаникија: Следи још гори сценарио...

„Не, они су пригрлили верни народ, и са њим, ненајављено, али потпуно безбедно, литијом освештали град Светог Василија. Своје добре намере и хришћанску љубав посведочио је на најбољи начин владика Јоаникије, позвао на мир и уздржаност и одазвао се позиву полиције. И уместо да се такав човјек поштује, требало га је утамничити. Демонстрирати силу и доказати да се иза решетка може наћи свако, осим онај који треба да буде ту“, наводе професори.

Већ дуго смо, сматрају, сведоци да све треба „обесмислити и претворити у ништа, али ваљда не на дан Светога Василија и против свештенства“.

Професори су позвали „све који имају моћ да чују глас народа и пусте владику и свештенство на слободу“, те да „не врше насиље над верним народом да не били актери Соломонове мудре изреке“ „Тамо где крочи дрскост, ту царује бешчашће“.

„Владико, ми немамо моћ, али се молимо да изађеш чвршћи и да нас с крстом, који ти је суђено носити, и даље предводиш. На многаја љета“, наводи се, између осталог, у писму.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала