„Северни ток 2“: Гасна директива неће стопирати процес изградње гасовода

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаСеверни ток 2
Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ситуација око гасне директиве Европске уније, која налаже да оператер гасовода мора најмање половину капацитета да резервише за алтернативне добављаче, неће ни на који начин утицати на процес изградње „Северног тока 2“, саопштено је из компаније „Норд Стрим 2“, која се бави изградњом овог цевовода.

Наиме, Федерална мрежна агенција Немачке (БНА) одбила је захтев „Норд стрима 2 АГ“, оператора гасовода „Северни ток 2“, да овај гасовод ослободи правилника ажуриране Гасне директиве Европске уније.

„Седми колегијум (БНА) је 15. маја одбио захтев ’Норд стрима 2 АГ‘ да се део гасовода ’Северни ток 2‘, који пролази кроз немачке суверене воде, изузме из прописа (у складу с директивом)“, наводи се у одлуци БНА.

Према наводима, ова одлука значи да оператор гасовода мора најмање половину капацитета гасовода да резервише за алтернативне добављаче, упркос њиховом одсуству. Другим речима, „Гаспром”, који има монопол на испоруку руског гаса у иностранство, може да испоручује само 27,5 милијарди кубних метара гаса годишње, а не 55 милијарди.

Регулаторно тело још наводи да је за изузеће из захтева Гасне директиве било потребно да се гасовод заврши до 23. маја 2019. године, што није урађено. Ово немачко регулаторно тело није узело у обзир аргументе „Гаспрома“, који је тврдио да су сва средства била уложена у пројекат до тог датума, што би значило да се он може сматрати завршеним.

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtПолагање цеви за гасовод "Северни ток 2"
„Северни ток 2“: Гасна директива неће стопирати процес изградње гасовода - Sputnik Србија
Полагање цеви за гасовод "Северни ток 2"

Како се још наводи, против одлуке немачког регулаторног тела може се поднети жалба у року од месец дана. Жалба се у писменој форми подноси Федералној мрежној агенцији Немачке, а довољно је и да жалба у предвиђеном року буде поднета Вишем суду за земљишна питања у Диселдорфу.

Портпарол „Норд стрима 2 АГ“, компаније оператора гасовода „Северни ток 2“, овим поводом је саопштио да руководство компаније намерава да, пре свега, проучи ову одлуку, мирно је процени, а и да, наравно, размотри мере за заштиту њихових права.

Овом директивом, између осталог, предвиђено је да компанија која испоручује гас, не може бити и власник дела цевовода на територији ЕУ.

Услови ажуриране Гасне директиве ЕУ

Подсетимо, почетком маја немачки лист „Наделсблат“, позивајући се на одлуку „БНА“, известио је да ће регулаторно тело највероватније одбити захтев за ослобађање гасовода „Северни ток 2“ од услова ажуриране Гасне директиве ЕУ. Према информацијама „Наделсблата“, немачка агенција је 1. маја послала предлог одлуке странама процеса, а рок за одговор страна био је 8. мај, након чега је и донета коначна одлука. Повод за ово одбијање је, наводно, то што гасовод није завршен до маја 2019. године.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
„Северни ток 2“: Гасна директива неће стопирати процес изградње гасовода - Sputnik Србија
Изградња гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области

Прописи Гасне директиве ЕУ измењени су због активног супротстављања изградњи гасовода од стране Украјине, САД, Балтичких земаља и Пољске, које сматрају да је пројекат искључиво политички и да ће појачати зависност Европе од Русије.

Портпарол „Норд стрима 2 АГ“ Јенс Милер изјавио је у јануару, када је одговарајући захтев и поднет немачком регулаторном телу, да „Северни ток 2“ испуњава све услове који се тичу и рока завршетка пројекта, пошто је цевовод, са становишта економске функционалности, завршен до дана када је директива ступила на снагу — 23. маја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала