Украјински експерт: Америка тестира биолошко оружје у лабораторијама у Украјини

© AP Photo / Patrick SemanskyБиолошка лабораторија
Биолошка лабораторија - Sputnik Србија
Пратите нас
У Украјини постоје америчке биолошке лабораторије које се баве истраживањем вируса као биолошког оружја, што представља озбиљну претњу за Украјину, изјавио је украјински политички аналитичар Александар Лазарев за телевизију „Зик“.

Према његовим речима, иницијатива председника политичког савета странке Опозициона платформа ─ За живот, Виктора Медведчука, да се провери рад 15 америчких биолошких лабораторија у Украјини представља „веома исправан поступак, који само изазива чуђење зашто друге фракције Раде нису због тога забринуте“.

„Од 2005. године, након такозване наранџасте револуције, у Украјини се појавило 15 америчких биолошких лабораторија. Биолошке лабораторије које се налазе у земљама трећег света истражују бојеве вирусе, који се шире на одређеним територијама и тестирају на грађанима. На територији САД то је законом забрањено“, објаснио је Лазарев. 

Он је истакао да лабораторије финансира Министарство одбране САД, што значи да оне постоје да би се „реализовали војни циљеви Сједињених Америчких Држава“.

Лаборант у Центру Ричард Лугара у Грузији - Sputnik Србија
Лавров: Америчке биолошке лабораторије налазе се дуж руских граница

Као пример опасне делатности лабораторија, Лазарев је навео Грузију.

„Када је дошло до грузијско-осетијског сукоба 2008. године и заоштравања односа између САД и Русије, са територије Грузије у Русију је стигао вирус афричке свињске куге. Многобројна истраживања указују на то да је реч о биодиверзији, која се изводила управо из тих лабораторија у Грузији“, истиче он.

Политички аналитичар је такође подсетио да је вирус тада ушао и на територију Украјине, где је страдао велики број животиња. Према његовим речима, епидемије опасних болести се бележе и у различитим регионима Украјине, што је директно повезано са присуством америчких биолошких лабораторија.

Коментаришући чињеницу да Служба безбедности Украјине не реагује, Лазарев је истакао да се то објашњава тиме што је Украјина под спољном контролом САД.

Раније је странка Опозициона платформа – За живот захтевала од руководства Украјине да провери активност 15 америчких војних биолошких лабораторија, јер сумњају да су оне извор епидемије вируса корона у земљи.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова: Нећемо игнорисати појачано биолошко присуство САД у свету

Америчка амбасада је оповргла сумње, истакавши да „програм борбе против биолошке опасности Министарства одбране САД функционише у Украјини у координацији са украјинском владом“.

Они су истакли да у Украјини постоји истраживачки центар, „али да не може бити извор пандемије“.

Међутим, украјински опозиционари су утврдили да америчка амбасада покушава да сакрије информације о раду два центра у Украјини, који се баве истраживањем опасних патогена.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала