Вучић: Односи Србије и Мађарске никад бољи

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСастанак Вучића и Орбана
Састанак Вучића и Орбана - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Мађарске Виктором Орбаном у згради Председништва на Андрићевом венцу.

У обраћању јавности у први план су истакнути политички и економски односи двеју земаља, које је Вучић оценио бољим него икада.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЕкономски односи никад нису били развијенији, упркос пандемији вируса корона
Вучић: Односи Србије и Мађарске никад бољи - Sputnik Србија
Економски односи никад нису били развијенији, упркос пандемији вируса корона

Односи Србије и Мађарске — никад бољи

Он је напоменуо да економски односи никад нису били развијенији, упркос пандемији вируса корона и истакао да Србија има раст од осам одсто.

Орбан је изразио захвалност што је транспорт између Мађарске и Србије функционисао несметано и истакао да је економска размена доживела рекордан раст.

Вучић је рекао да је посебно замолио мађарског премијера за помоћ на европском путу и захвалио му се на подршци коју Србија већ добија од Мађарске.

„Када је то Мађарска била против нас у европским и светским форумима? Да ли знате неку земљу која је била гласнија да заштити права Срба у региону? Не знам шта још да очекујемо. Све што су урадили наши мађарски пријатељи, било је у интересу Србије“, истакао је Вучић.

Како је рекао, Орбана је обавестио о ситуацији у региону и додао да Мађарска разуме Србију, иако је признала независност Косова.

Он је рекао да је Мађарска увек била искрена према Србији и да ће Србија увек имати фер односе са том земљом.

„Виктор је једини на загребачкој конференцији рекао да је Србија више потребна ЕУ него ЕУ Србији. Три пута је то поновио. То су слушали и Меркелова и Макрон и други“, напоменуо је Вучић.

Србија потребна ЕУ

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, мађарски премијер је истакао да ЕУ, пре свега, мора да призна колико је Србија важна.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСрбија је више потребна ЕУ, него ЕУ Србији
Вучић: Односи Србије и Мађарске никад бољи - Sputnik Србија
Србија је више потребна ЕУ, него ЕУ Србији
„Србија је угледна земља и дошла је у позицију у којој њена реч има тежину. Балкан не може да буде стабилан без Србије. Можда се то с обала Балтичког мора не види добро, али се из Будимпеште види“, истакао је Орбан.

Он је додао да стабилност целог региона зависи од добросуседских односа и да ће се симетрија анулирати када Србија добије иста права као Мађарска и Румунија.

Александар Вучић и Владимир Путин - Sputnik Србија
Вучић Путина обавестио о прогону свештенства СПЦ у Црној Гори

Осврћући се на односе између два народа, српски председник је рекао да су у овом тренутку најближи. Он је напоменуо да је уложен велики труд да се односи Мађарске и Србије унапреде и истакао да никада није било мање инцидената између Срба и Мађара.

„Уверен сам да је српско-мађарска будућност одлична, а сарадња изванредна. Сигуран сам да ће убудуће бити још снажнија“, закључио је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала