Хит на друштвеним мрежама: Америчка маркица с натписом — Никола Тесла америчко-српски геније

© Tanjug / Тања ВаличБиста Николе Тесле
Биста Николе Тесле - Sputnik Србија
Пратите нас
Некако у исто време (мај 2020) када је Ивица Дачић изјавио да је Србија упутила протестну ноту званичницима Европске комисије због тога што је на интернет презентацији Европске уније Никола Тесла представљен као Хрват, и тај податак избачен, у јавности се појавила (после 64 година) једна стара америчка маркица и преплавила друштвене мреже.

Ова маркица је издата давне 1956.године, поводом сто година од рођења Тесле (1856 - 1956) а на њој пише: Никола Тесла америчко - српски геније.

Поштанска марка, осим што је средство плаћања поштанских услуга, представља један од најпрепознатљивијих симбола националне културе. Неверне Томе ће се можда питати зашто на овој маркици не пише њена вредност у доларима, али и данас савремене америчке маркице често на себи немају номиналну вредност. У Америци је популаран тзв. „Форевер стамп“ и са оваквом „Заувек маркицом“ можете увек да пошаљете једно стандардно писмо.  

Спрема се нова маркица са Tеслиним ликом

Николу Лончара председника Теслине научне фондације (ТНФ) из Филаделфије питали смо да нам потврди аутентичност ове старе маркице, а он нам је рекао:

 „Ово је оригинална маркица издата поводом сто година од рођења Николе Тесле. Овом приликом ексклузивно откривам да са сликарком Саром Радовановић, која припада трећој генерацији Срба у Америци, управо радимо на скици за нову маркицу са ликом Тесле. На маркици ће поред Тесле, српске и америчке заставе писати и амерички научник српског порекла. Kада завршимо овај посао – тај рад ћемо презентовати пошти САД. Иако знамо да је то велики и дуг процес, ми верујемо у позитиван исход. Наша фондација је почетком 2020. Сари Радовановић из Лос Анђелеса доделила награду за најбоље уметничко дело на тему Тесле у претходној години“.

Никола Тесла: Прослава 160. годишњице у Москви - Sputnik Србија
Избачен споран део текста: Тесла ипак није „чувени Хрват“

Kако је ова стара поштанска маркица из Америке постала својеврсан хит на интернету, а мај 2020. између осталог упамћен по „расправи“ Србије са Европском унијом о Теслином пореклу и нациналној припадности, писац ових редова имао је потребу да подсети на следеће чињенице из Теслиног живота.

Син православног свештеника Милутина Тесле

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. у Смиљану, Војној граници, посебној области Хабзбуршке монархије, под владавином цара Франца Јозефа I. Тесла се родио у српској породици, православног свештеника, Милутина Тесле и Георгине – Ђуке Тесла, рођене Мандић.

Брод „Србија“

Залагањем Саве Kосановића (син Теслине најмлађе сестре Марице) сви лични предмети и списи Николе Тесле пренети у Београд. Заоставштина Николе Тесле је бродом „Србија“ стигла у Југославију септембра 1951. године.

Сестрић – српски дипломата

Теслин сестрић, Сава Kосановић српски политичар, публициста и дипломата, у то време био је члан Владе Kраљевине Југославије у избеглиштву и боравио је у Њујорку.

Заоставштину која се налази у Србији – УНЕСЦО уврстио у Регистар „Памћење света“

Целокупна заоставштина Николе Тесле која је пренета у Београд 1951. и данас се налази у Музеју Никола Тесла у Србији. Увиђајући универзални значај Николе Тесле и његовог стваралаштва, Унеско је 2003. Теслину архиву, као део покретног документарног наслеђа човечанства, уврстио у Регистар „Памћење света“, што представља највиши облик заштите неког културног добра.

Прво одликовање – орден Св. Саве II реда, у Србији

Теслу је у Београду уз највише почасти примио Александар Обреновић, и то 2. јуна 1892. а Указом краљевских намесника, у име кралја Србије, Тесла је одликован орденом Св. Саве II реда. Овај орден је прво одликовање које је Тесла добио за свој научни рад.

© Wikipedia / Јавно власништвоТесла седи у својој лабораторији у Колорадо Спрингсу
Хит на друштвеним мрежама: Америчка маркица с натписом — Никола Тесла америчко-српски геније - Sputnik Србија
Тесла седи у својој лабораторији у Колорадо Спрингсу
Некролог краљу Александру

У „Њујорк Тајмсу“ Тесла објављује 1934. некролог убијеном краљу Александру I Kарађорђевићу.

Сусрет са краљем Петром II Kарађорђевићем

Kраљ Петар II Kарађорђевић срео се 1942. са Теслом у његовом апартману у хотелу Њујоркер. Млади краљ записао је касније у свом дневнику да су Теслине речи биле дирљиве и да су обојица плакали.

Испраћај уз српску родољубиву песму „Тамо далеко“

Никола Тесла преминуо је у сну, 7. јануара 1943, у свом апартману на 33. спрату хотела Њујоркер, у коме је провео последњих десет година живота. Kомеморација поводом његове смрти одржана је 10. јануара и преносио ју је радио Њујорк. За време комеморације свирали су српску родољубиву песму „Тамо далеко“. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала