Како пси могу да заштите носороге

CC0 / Pixabay / Носорог
Носорог - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјално обучени да штите дивље животиње, пси у Јужној Африци, већ су заслужни за спасавање 45 носорога од ловокрадица. Пси чија је улога заштита носорога, почињу са дресуром од рођења и научени су да се суоче са свим изазовима који би могли да искрсну, а у „акцију“ крећу са навршених 18 месеци.

Шон Виллџон, који живи у Кејптауну у Јужној Африци, одржао је презентацију о овим псима на Јужноафричком факултету студентима који изучавају заштиту дивљих животиња у националном парку „Грејтер Кругер“.

​Он је и власник продуцентске куће под називом „Конзервејшн фил компани“ и циљ му је да кроз причу, филмове и фотографије, шири свест о заштити дивљих животиња.

Јохан ван Стратен, са Универзитета у Јужној Африци, рекао је да су пси, који су до сада спасили 45 носорога, активни од 2018. године, објавио је „Дејли мејл“.

„Учинковитост паса се процењује на 68 одсто успешности, много више од људи, односно чувара“, додао је Ван Стратен.

Ван Стратен је истакао да овај пројекат помаже да се осигура опстанак биодиверзитета јужне Африке и њених дивљих животиња, укључујући носорога, који је под озбиљним ударима ловокрадица.

Сиви пацов  - Sputnik Србија
Научници из Русије уче пацове да „нањуше“ рак

Како је додао, у Јужној Африци живи скоро 80 одсто носорога целог света.

Иначе, у протеклој деценији више од 8.000 носорога је изгубљено због криволова, што га чини најтеже погођеном врстом тим видом криминала, преноси РТС.

Јединица К9 — подршка ловочуварима

Пси који су укључени у акције су белгијски малиноа овчари, амерички лисичари и плави гоничи ракуна. Они прате сумњиве људе, откривају њихову локацију и могу опколити ловокрадице док не стигну ловочувари.

Названи су јединица К9, све је на добровољној бази и акције паса су бесплатне. Њима руководе Прешиз Малапан и Робин Вазас, који и тренирају псе.

Ове године, 3. фебруара, званичници задужени за животну средину, шумарство и рибарство, известили су је да је током 2019. године у земљи настрадало 594 носорога.

Криминалци су уловили чак 1.215 носорога у 2014. години, али на срећу, већ пет година, број уловљених носорога се смањује.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала