Откривена нова планета у нашој галаксији - да ли је погодна за живот?

CC0 / Pixabay / Земља
Земља - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Иако свемирски бродови који јуре брзином ворпа још увек не постоје, потреба за њима се повећава, с обзиром да се научници соремају да уроне дубље у Млечни пут уз помоћ два моћна телескопа.

Дом се НАСА спрема да у свемир лансира телескоп "Џејмс Веб", ЕУ конструише свој "Европски екстремно велики телескоп" (Е-ЕЛТ). Ова два моћна сердства за проучавање свемира биће од велике помоћи научницима који су у дубинама наше галаксије, Млечног пута, приметили нешто што би могло да буде планета погодна за живот.

Локација планете откривена је захваљујући ретком догађају, када гравитација повећава светлост коју исијава планета.

"Комбинована гравитација планете и звезде домаћина узроковали су да се на одређени начин повећа светлост из удаљеније, позадинске звезде. Користили смо телескопе распоређене широм света за мерење ефекта савијања светлости", објашњава астроном Антонио Херера Мартин са Универзитета у Кентерберију.

Откриће је отворило читав низ питања, од којих је једно и може ли се на новооткривеној планети одржати живот. Откеивено је да се величина планете креће између величине Земље и Нептуна, док би удаљеност од звезде донмаћина могла бити између удаљености Земље и Венере - то значи да би могла да прима довољно тополоте од звезде домаћина, али не и на довољној удаљености да би се избегла смртоносна зрачења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала