Подвиг докторке из Београда: Породила комшиницу код куће

© Flickr / Geek2NurseПорођај
Порођај - Sputnik Србија
Пратите нас
Лекар опште праксе др Тијана Петровић Ћирковић у ноћи 10. маја помогла је својој комшиници да на свет донесе дечака, јер је порођај кренуо, а Хитна помоћ била је на путу.

Др Тијана Петровић Ћирковић, лекар опште праксе у Дому здравља у београдској општини Вождовац, направила је прави подвиг када је током ноћи 10. маја у стану успешно породила своју комшиницу, иако то никада није радила, а у свему томе имала је помоћ бабице Неде Миловановић из ГАК „Народни фронт“, која ју је преко телефона наводила како да пресече пупчану врпцу.

Докторка Тијана се данима спремала да причува старију ћерку својих комшија када мама оде да се порађа с другом бебом. Зато није ни сањала шта јој предстоји када ју је 10. маја њен комшија позвао и рекао да хитно дође јер им је потребна, пише Курир.

Смирена и оперативна

„Долазим и затичем мог комшију како упорно зове Хитну помоћ јер му је супруга добила јаке болове и напоне да гура. Порођај је већ кренуо! Послала сам комшију да сачека Хитну, а ја сам остала с породиљом. Код неких жена се дешава да, иако нису имале симптоме или су биле само слабе контракције, одједном осете јак нагон да гурају, што може значити тренутни долазак бебе. Мој позив ми је налагао, иако сам била под јаким емотивним набојем и никада пре нисам порађала жену, да останем смирена, прибрана и оперативна, како бих помогла и мајци и беби“, прича докторка Тијана.

Према њеним речима, породиља је почела да се облачи, а онда узвикнула: „Креће глава!“:

„Видело се већ пола бебине главе, пробушила сам јој водењак и беба је почела брже да излази. Преузела сам бебу руком, склонила плодову водицу и дечак је заплакао. Супруг се вратио кад се беба већ родила. Затим смо позвали „Народни фронт“ и бабица нам је преко спикерфона објашњавала како да пресечемо и подвежемо пупчаник. Комшија је стерилисао маказе врелом водом, пресекао пупчаник, а бебу смо увили у ћебе. Утом је стигла и Хитна помоћ и превезли су мајку и бебу у „Народни фронт“.

Бог ме наводио

Докторка Тијана наглашава да је породиља била изузетно храбра и да је храбрила све око себе.

„Нисам се двоумила, знала сам да треба да останем с њом и да помогнем како год могу. Све време сам размишљала само да мајка и беба буду добро, а после можемо и да славимо. Осећам се као да ме бог наводио шта треба да радим и хвала богу све је прошло у најбољем реду, била је то невероватна ноћ“, каже докторка Петровић Ћирковић и додаје да су јој честитале и многобројне колеге, али наравно и сви из породице.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала