Провокација Приштине: Рушили светиње на Косову, сад би да одређују где ће се градити у Београду

Пратите нас
Приштинске власти поново провоцирају - пошто су годинама уназад палили и скрнавили православне светиње широм Косова, сад би да одређују где ће да се граде цркве у Београду. Министарство спољних послова такозваног Косова осудило је градњу цркве у Батајници, наводећи да се налази „у близини масовне гробнице у којој су била тела Албанаца“.

У саопштењу приштинских власти оцењује се да је то „чин презира и непоштовања према албанским жртвама“ и да се црква гради „у близини локације на којој је била масовна гробница где су пронађена тела више од 700 Албанаца, убијених 1999. године од стране војних и полицијских снага Србије“.

Саборна црква Богородица Љевишка у Призрену - Sputnik Србија
Богородица Љевишка, вршњакиња катедрале Нотр Дам, ни после 15 година није обновљена

Таква „осуда“ долази од власти која никада није процесуирала ниједан ратни злочин почињен над Србима, од отмица, убистава, међу којима су и ликвидације деце, вађења и трговине органима... Напротив, многи приштински званичници били су умешани у злочине, неки и оптужени пред међународним трибуналима, а нису осуђени само због тога што су најважнији сведоци били убијани пре сведочења.

У саопштењу се додаје се да „не може бити споразума о миру и помирењу између Београда и Приштине док Србија не призна злочине почињене над Албанцима на Косову" и док се „не извини за те злочине, као и док не казни многобројне ратне злочинце који су амнестирани“.

Приштинске власти, међутим, не наводе када ће оне да признају злочине почињене над Србима на Косову и да ли то може имати утицаја на „споразум о миру и помирењу“, нити када ће неко од њихових ратних злочинаца бити ухапшен, осуђен и кажњен.

До сада су само награђивани важним функцијама и пензијама.

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Два пута у Хагу, два пута премијер и дебели досије злочина

О томе колико су власти у Приштини позване да коментаришу градњу било које цркве било где, па и у београдском насељу Батајница, говори и податак да је само 2004. године, током мартовског погрома, смртно страдало 19 људи, 954 је повређено, а уништено је 30 православних цркава, манастира и гробаља, као и више од 900 кућа.

Такође, колико су позвани говори и податак да је од 2000. године, после повлачења српских снага са Косова, потпуно девастирано најмање 40 православних богомоља, од којих су неке важно наслеђе не само српске духовне и културне баштине. Нападима, притисцима и малтретирању на свештенство и монахе не зна се ни број.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала