Пушков подсетио Американце: Заборављате на опасност нуклеарне зиме?

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЧлан Уставног одбора Савета Федерације Русије, сенатор Алексеј Пушков
Члан Уставног одбора Савета Федерације Русије, сенатор Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски сенатор Алексеј Пушков критиковао је на Твитеру амбасадорку САД у Пољској Џорет Мосбахер због њеног предлога да се америчко нуклеарно оружје распореди на територији Пољске, подсетивши на опасност од нуклеарне зиме и друге кубанске кризе.
„У Немачкој влада бунт због америчког нуклеарног оружја – социјалдемократе захтевају да се оружје повуче, а Хришћанско-демократска унија Немачке, странка Ангеле Меркел, жели да оружје остане на територији земље. А америчка амбасадорка САД у Варшави предлаже да се распореди у Пољској – ближе Русији. Заборавили су на претњу 'нуклеарне зиме', незналице. Никад се неће наиграти нуклеарним играчкама“, написао је Пушков на Твитеру.

Сенатор је предложио америчким и пољским политичарима да се упознају са историјом кубанске ракетне кризе из 1962. године.

„Највероватније они ни не знају за то или су заборавили. Размештање таквог наоружања у Пољској је прави пут да се проузрокује таква криза“, закључио је Пушков.

Раније је америчке амбасадорка предложила да се америчко нуклеарно оружје пребаци из Немачке у Пољску, уколико га се Берлин одрекне. У Немачкој већ неколико недеља траје спор око размештања нуклеарног оружја на територији земље. Чланови Социјалдемократске странке захтевају да се оружје повуче, док њихови партнери из владајуће колацијије захтевају да оружје остане на територији земље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала