Свађа Русије и Америке око Месеца: Шта садржи план Вашингтона?

Пратите нас
Тврдње да САД не желе да укључе Русију у споразум „Артемис акордс“ о покоравању Месеца – нису истините, рекао је вршилац дужности заменика директора НАСА за међународна питања Мајкл Голд, док је из „Роскосмоса“ потврђено да су спремни за преговоре са НАСА-ом.

Према његовим речима, спекулације у медијима „нису тачно одражавале“ суштину споразума, те га зато реакције руске стране нису зачудиле.

„Искрено, да сам био на њиховом месту и ја бих, највероватније, исто реаговао, с обзиром на пласиране информације“, нагласио је Голд.

Он је додао да је „НАСА била разочарана реакцијом Русије, посебно имајући у виду да је суштина документа у то време још била непозната“.

Голд је нагласио да се нада да ће Русија подржати САД „у формирању стандарда понашања, који ће омогућити да се обезбеди мирна и просперитетна будућност за Русију, САД и цео свет“.

Америчка свемирска агенција је такође потврдила да разматра Русију као партнера у оквиру споразума. Говорећи о томе да ли Москва може склопити са Вашингтоном споразум о Месецу, Голд је одговорио да је „Русија то учинила у многим аспектима“ и подсетио да је земља потписница Споразума о космосу из 1967. године.
Обједињена геолошка карта Месеца - Sputnik Србија
За безбедно слетање: Објављена прва детаљна мапа Месечеве геологије /видео, фото/

„Стога се надам да ће сада, када смо описали на чему се ти споразуми заснивају, Русија имати прилику да их детаљно анализира“, додао је Голд.

Према његовим речима, учешће Русије у настанку месечеве орбиталне станице „Гејтвеј“ могао би бити први корак ка закључивању договора између Москве и Вашингтона у оквиру предложених споразума „Артемис акордс“ о освајању Месеца.

„Надамо се да споразуми не садрже ништа чему би Русија могла да се противи“, убеђен је Голд.

„Роскосмос“ спреман за преговоре

Из руске свемирске агенције „Роскосмос“ касније је саопштено да су спремни за преговоре са НАСА-ом о реализацији пројеката о истраживању Месеца.

„Амбициозни пројекти о истраживању Месеца могли би бити озбиљан фактор за сарадњу две земље у тешким временима“, рекао је заменик генералног директора „Роскомоса“ за међународну сарадњу Сергеј Савељев.
Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија
Рогозин: База на Месецу треба да буде на његовој тамној страни

Он је константовао да су се последњих година канали директне комуникације између „Роскомоса“ и НАСА-е у многим областима ослабили.

„Уместо да се разговара о десетинама пројеката, све се своди на превоз астронаута до Међународне свемирске станице или на испоруку руских мотора РД-180/181 Америци“, рекао је он.

Раније је Ројтерс саопштио да САД припремају међународни споразум о вађењу ресурса на Месецу, који не укључује Русију, што је изазвало оштре критике Москве.

НАСА је након тога представила основне принципе на којима ће се заснивати међународни споразум о покоравању Месеца.  Према писању агенције, споразум који ће добити назив „Артемис акордс“, предвиђа формирање „безбедносних зона“ око будућих база на Месецу с циљем „спречавања наношења штете или мешања конкурентних земаља или компанија, које раде у непосредној близини“.

„Артемис акордс“ представљаће низ билатералних уговора, склопљених између САД и земаља-партнера. Како су навели, у основи договора биће принципи Споразума о космосу из 1967. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала