Европски гастронационалисти подривају тржиште ЕУ

© REUTERS / Pascal Rossignol / Илустрација распада ЕУ
Илустрација распада ЕУ  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Владе неколико земаља чланица ЕУ користе кризу изазвану корона вирусом да “прогурају” протекционистичку агенду која патриотизам изједначава с конзумирањем производа домаће прехрамбене индустрије, а неки упозоравају да је тај тренд претња јединственом тржишту Европске уније, наводи европско издање интернет сајта “Политико”.

“Позивам на прехрамбени патриотизам, на пољопривредни патриотизам”, изјавио је француски министар пољопривреде Дидије Гијом, подстичући суграђане да помогну домаћим пољопривредницима тако што ће, уместо парадајза и јагода из Шпаније, куповати оне из Француске, које су, иначе, скупље.  

Истичући да европски “гастронационалисти” сада као изговор за своје опредељење користе опорaвак од економске кризе изазване епидемијом корона вирусом, “Политико” наводи да су неке друге земље отишле и корак даље, преноси Танјуг. 

Тако је, на пример, влада Пољске јавно прозвала 15 прерађивача млека због тога што су ту сировину увозили из других земаља ЕУ, уместо да је купују од пољских пољопривредника, којима ће, ради јачања привредних сектора погођених пандемијом, бити дате одређене привилегије

Сличан потез ће, како је најављено, повући и Аустрија, али уз поштовање међународних трговинских стандарда и стандарда ЕУ. 

© Fotolia / Pavlo VakhrushevВлада Пољске јавно прозвала 15 прерађивача млека због тога што су ту сировину увозили из других земаља ЕУ, уместо да је купују од пољских пољопривредника, којима ће, ради јачања привредних сектора погођених пандемијом, бити дате одређене привилегије. 
Европски гастронационалисти подривају тржиште ЕУ - Sputnik Србија
Влада Пољске јавно прозвала 15 прерађивача млека због тога што су ту сировину увозили из других земаља ЕУ, уместо да је купују од пољских пољопривредника, којима ће, ради јачања привредних сектора погођених пандемијом, бити дате одређене привилегије. 

Председница уније фармера Енглеске и Велса Минет Батерс овог месеца је најавила да ће од владе затражити да се, када год је то могуће, набавке хране врше искључиво из домаћих извора, а сличне позиве својим владама упутила су и министарства пољопривреде Португала, Грчке и Бугарске

После затварања ресторана због ковид 19, тржиште хране је поремећено, будући да је потражња пала, а понуда порасла, па је јавност једног броја земаља позвана да се храни “патриотски”, наводи “Политико”. 

Тако је, на пример, Белгијанцима поручено да једу више помфрита, Французима да конзумирају више луксузних сирева, док ће Британцима бити препоручено да пију више чаја, и то, наравно, са млеком. 

Међутим, немачка министарка пољопривреде Јулија Клекнер упозорила је на опасност од "потрошачког национализма", наглашавајући да би земље чланице ЕУ требало да се уздрже од примене протекционистичких мера у намери да поспеше привредни опоравак. 

“Не смемо да угрозимо достигнућа унутрашњег тржишта (ЕУ)”, рекла је Јулија Клекнер. 

Још један разлог за забринутост у Бриселу представља државна помоћ коју је, у укупном износи од више од 1,2 милијарди евра, својим пољопривредницима одобрило осам земаља чланица ЕУ, користећи привремено ублажавање прописа који регулишу конкуренцију на тржишту ЕУ. 

Како наводи "Политико", европски комесар за пољопривреду Јануш Војћеховски упозорио је да услед тога постоји ризик од негативних последица по поштену конкуренцију и заједничко тржиште.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала