Контроверзе о нашем омиљеном поврћу: Од сигурног здравља до смрти

© Depositphotos.com / LudyaКромпир
Кромпир - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако садржи витамине и минерале, хемијски индекс кромпира није тако добар. Начин на који се кромпир припрема игра велику улогу у његовом здравственом доприносу. У једном случају он ће бити извор влакана који се боре против холестерола, дијабетеса и рака. У другом ће пак бити пут до сигурног оболевања.

Научници с Харварда су анализирали утицај кромпира на дебљање и у ту сврху окупили 120.000 учесника. Резултати истраживања показују како су особе које су јеле једну порцију кромпира више, независно од начина припреме, добили око 1.5 килограм више од оних који су јели само једну. Бројка само расте ако се посматра утицај прженог кромпира.

Кромпир садржи токсине

Када се изложи светлости кромпир развија нешто што се назива гликоалкалоид, који се претвара у токсин приликом конзумације. Он се могу приметити ако се испод коре виде зелене мрље. Нажалост, и без зелених мрља он постоје. Гликоалкалоиди могу оштетити пробаву и и утицати на упалну болест црева. Како би се умањио утицај овог токсина, важно је не излагати кромпир сунцу. Можете га и ољуштити пре конзумације јер се око 70 посто гликоалкалоида налази у кори. Ипак, кора садржи највише споменутих влакана који су такође добри за здраву пробаву.

Пржени кромпир изазива рак

Ради се вероватно најпопуларнијем јелу на свету, али истраживачи су објаснили да пржење хране ствара спојеве у храни који могу узроковати рак, попут акриламида у помфриту. Ова хемикалија је канцерогена. Уз то су истраживања до данас потврдила и како особе које једу пржене кромпире два или више пута у недељно, имају два пута више шансе да ће умрети раније, независно од узрока, од оних који ту намирницу уопште не једу.

Стручњаци саветују умерену конзумацију кромпира јер се брзо вари и подиже ниво шећера у крви, а брзо након ове реакције ви се опет гладни. Управо то може довести до преједања, дијабетеса и болести срца.

Кромпири су пуни пестицида

Према подацима, отприлике 35 различитих пестицида се налази на обичном кромпиру. За њих 6 се зна да су канцерогени, 12 утиче на хормоне, 7 је неуротоксично, а 6 може имати озбиљне последице на репродуктивно здравље.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала