Лечење Паркинсонове болести уз помоћ вештачке интелигенције

© Фото : ПиксабејВештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Центар Националне технолошке иницијативе (НТИ) Далекоисточног федералног универзитета (ДВФУ) почео је са сакупљањем специјалних података за формирање система за предвиђање развоја Паркинсонове болести уз помоћ вештачке интелигенције.

За то је задужено одељење за неуротехнологије, технологије виртуелне и проширене стварности Центра.

„Планирано је да формирана онлајн платформа са вештачком интелигенцијом омогући побољшање квалитета пружене помоћи, захваљујући правовременим препорукама лекару о прогнозама развоја болести код пацијената — на основу анализа видео записа вежби које су урадили пацијенти и на основу података са прегледа“, наведено је у саопштењу.

Истиче се да ће аутоматизовани систем смањити оптерећење за пацијенте и омогућити лекарима да помогну већем броју људи спроводећи тестове у онлајн режиму.   

Вештачка интелигенција ће омогућити да се види развој болести

Према информацији Центра НТИ, прототип производа је „платформа за комуникацију између пацијената и лекара путем њихових личних профила“, каже се у саопштењу. Пацијенти ће моћи да шаљу податке о свом физичком стању путем видео снимака и анкета.

Лекови - Sputnik Србија
Пијете много антибиотика? Можда ћете сносити последице за 10 или 15 година

На основу раније добијених информација, неуронска мрежа ће на видео снимку означити специфичне манифестације Паркинсонове болести, што ће омогућити да се виде визуелни подаци о стању пацијента и прилагоди лечење у реалном времену.

Напомиње се да је поједностављена верзија платформе осмишљена за повезивање 10-15 пацијента и једног лекара.

„Пројекат је покренут ради стварања дигиталног окружења за комуникацију са пацијентом, аутоматизацију и објективизацију процеса рада лекара. Будући да се бавим хируршким лечењем Паркинсонове болести, могу са поуздањем рећи да ће присуство таквог система помоћи да се оптимизује моје радно време, да се подаци о пацијенту сачувају у дигиталном формату и анализирају промене његовом стања у динамици“, навела је научни руководилац пројекта, неурохирург Медицинског центра ДВФУ Артура Биктимирова.

Научници истичу да је у првој фази обуке неуронске мреже планирано да се прикупи више од 1.000 скупова података, то јест, видео снимака на којима здрави људи и пацијенти, који се налазе у различитим фазама болести, раде комплекс вежби. Очекује се да ће минимална количина података моћи да се прикупи до краја 2020. године.

Ешерихија коли - Sputnik Србија
Вештачка интелигенција открила моћан антибиотик који убија и узрок туберкулозе

Студенти ДВФУ који су укључени у пројекат преко универзитетске службе за запошљавање, раде на стварању чатбота (виртуелног саговорника) на мрежи Telegram. Систем ће подсећати пацијенте када буде време за лекове, интересоваће се за њихово расположење и стање, и предлагаће попуњавање тестова о физичкој активности.

„Отворена су слободна радна места програмера за креирање МВП система. Када се сакупе подаци појавиће се нова радна места на позицијама специјалиста за машинско учење“, наведено је у саопштењу.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала