Свештеници из Никшића: Упозоравамо да није добро дизати руку на своју будућност /видео/

© Фото : Youtube/Острог Тв Студио/PrintscreenУхапшени свештеници из Никшића
Ухапшени свештеници из Никшића - Sputnik Србија
Пратите нас
Ухапшени смо зато што смо испоштовали грађане Никшића, што се нисмо оглушили о њихову љубав према заштитнику свога града Светом Василију Острошком чудотворцу и исцелитељу, саопштили су свештеници из Никшића који су заједно са епископом Јоаникијем провели 72 сата у притвору.

Никшићки свештеници и епископ Јоаникије ухапшени су на празник Светог Василија, који је и слава Саборне цркве и заштитник тог града. Хапшење је уследило после литије, уз образложење полиције и тужилаштва да су свештеници прекршили владине мере у борби против вируса корона.

Владика Јоаникије и свештенство - Sputnik Србија
Владика Јоаникије: Најоштрије осуђујем пребијање деце

„Леп поклон и захвалност за молитве које смо тога дана произнели за мир, напредак, здравље и свако добро свих, па и оних који су нас касније ухапсили, као и оних који су то наредили“. Ухапшени смо зато што смо испоштовали грађане Никшића, што се нисмо оглушили о њихову љубав према заштитнику свога града Светом Василију Острошком чудотворцу и исцелитељу“, наводи се у саопштењу Архијерејског намесништва никшићког.

Свештеници објашњавају да се тог дана, и поред тога што је владика на литургији са жаљењем казао да ове године Црквена општина Никшић не може да организује празничну литију због мера које ограничавају окупљање људи, „на Тргу Шака Петровића окупило више хиљада верника“.

„Тај народ је сабрала љубав према Светом Василију и лепота доживљаја, који су верници сачували у својим срцима из Световасилијевских литија од претходних година. Зар је требало презрети тај народ!? Будући да се у том спонтано формираном молитвеном сабору нису могле завести прописане мере, свештенство је нашло једино могуће пастирско решење да се придружи верном народу у молитвеном ходу после којег се народ у миру и задовољству разишао својим домовима“, наводе свештеници.

Како кажу, уследила су хапшења владике и свештеника за „недело“ поштовања сопственог народа и исказану љубав према Светом Василију.

„Народ је кроз протесте који су уследили после хапшења исказао неслагање и гнушање према томе чину власти, потврдио и посведочио љубав према својој Цркви, према светињи, тј. према својим коренима и освештаној народној традицији. Немамо речи да заблагодаримо нашем верном народу за такву љубав и жртву – нека га Бог награди сваким изаобиљем из ризнице својих добара“, наводи се у саопштењу.
Владика Јоаникије - Sputnik Србија
Владика Јоаникије: Црногорска власт је заратила са Његошем, а сад и са Светим Василијем /видео/

Свештеници наводе и да „нажалост, наша власт није тако мислила већ је свој народ „наградила“ сузавцем и пребијањем, бројне омладине и малолетника и то не само у Никшићу него и у појединим другим градовима Црне Горе“.

Најоштрије осуђујемо такво насилничко деловање полиције и упозоравамо да није добро дизати руку на своју будућност. Дјеца се васпитавају, пре свега, пажњом и љубављу а не пребијањем и агресијом. Истовремено никада се не можемо сложити са тим да било ко врши насиље над органима реда јер се доследно залажемо за мир, братску слогу и правни поредак у држави. Позивамо све, па и нашу власт да се сви саберемо око светиње живота да се са љубављу и поштовањем односимо према свим људима, да добро управља и усмерава наше поступке, а да се ослободимо мржње и агресије, да видамо ране на бићу народном а не да их повређујемо и продубљујемо“, закључили су никшићки свештеници.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала