Амерички лист: Русија спрема ново „морско чудовиште”

© Фото : CDB on hydrofoils of R. E. AlekseevМодел летећег брода, екраноплана A-050-742d
Модел летећег брода, екраноплана A-050-742d - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија припрема ново „морско чудовиште” – екраноплан А-050, који ће моћи да превезе 100 чланова посаде или девет тона терета, развијајући брзину до 450 километара на час, не само на воденој површини, већ и по леду или равној степи, пише амерички лист „Ми смо моћни” (We Are the Mighty).

Према наводима овог издања, летећи брод на основи динамичког ваздушног јастука, требало би да почне да се користи ове године. Према наводима, А-050, биће унапређена верзија експерименталног „Каспијског чудовишта”, који је послужио као основа за екраноплан-носач ракета „Луњ“.

Како се наводи, најпознатији и најуспешнији екранопланови СССР су појекти „Луњ" и „Орленок".

Вишетонске машине типа „Луњ“ убрзавале су до пет стотина километара на сат, биле су наоружане противбродским ракетама и практично невидљиве за радаре. Мањи по димензијама „Орленок", могао је да превезе до 150 војника и неколико борбених возила пешадије.

© Фото : UnknownСовјетски екраноплан "Каспијско чудовиште"
Амерички лист: Русија спрема ново „морско чудовиште” - Sputnik Србија
Совјетски екраноплан "Каспијско чудовиште"

Тренутно конструктори предлажу Министарству одбране нову генерацију екранопланова. Захваљујући примени модерних материјала, А-050 „Чајка-2", тешка је око 50 тона и може да превезе стотину војника или девет тона терета. Помоћу авио-мотора „Чајка" ће достизати брзину до 450 километара на сат, не само на воденој површини, већ и по леду или равној степи, а моћи ће да пређе до пет хиљада километара.

Раније је министар за индустрију и трговину Русије Денис Мантуров изјавио да Русија припрема перспективни екраноплан с ракетним наоружањем. Према његовим речима, екраноплан ће се користити за заштиту Северног морског пута и патролирање Црним и Капсијским морем.

© Фото : Tom WigleyРакетни брод-екраноплан у пристаништу у Дагестану
Амерички лист: Русија спрема ново „морско чудовиште” - Sputnik Србија
Ракетни брод-екраноплан у пристаништу у Дагестану

Иако екраноплани личе на авионе – они то нису. Реч је о возилима који могу да се вину у ваздух свега неколико метара изнад површине воде, а користе ефекат тла, односно силу земљине теже и функционишу на принципу сабијања ваздуха између крила екраноплана и водене површине.

Први екраноплани конструисани су Совјетском Савезу у Централном Хидрофилском Дизајнерском Бироу. У периоду од 1961. до 1990. конструисано је неколико различитих типова екраноплана, који су осим војне примене, требали да имају и цивилну сврху.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала