Збогом западна Либијо: Хафтар изгубио стратешку војну базу

CC BY-SA 2.0 / Rob Schleiffert / MiG-23Авиони МиГ-23 и авион Су-22 на аеродрому Митига у Либији 2009.
Авиони МиГ-23 и авион Су-22 на аеродрому Митига у Либији 2009. - Sputnik Србија
Пратите нас
Снаге Владе националног јединства истиснуле су Либијску националну војску фелдмаршала Халифа Хафтара из стратешке авио-базе Ватија, написао је на Твитеру експерт аналитичког центра „Атлантски савет“ (Atlantic Council) Емадедин Бади.

Према његовим речима, авио-база „Ватија“ се налази југозападно од престонице земље. Он је саопштио да је операција изведена уз помоћ турских снага.

Представник владиних снага Мухамед Кануну потврдио је да је база заузета. Он је саопштио да је јуче било изведено пет авио-налета на базу. Том приликом су биле уништене војна техника и муниција противника, док је било убијено или рањено седам особа.

Ова база је имала велики стратешки значај за Хафтара. Она је коришћена у Хафтаровој операцији за заузимање Триполија. Неки експерти сматрају да њеним губитком Хафтар може да се поздрави са својим сновима о преузимању контроле над западном Либијом.

Последњи Споразум о прекиду ватре између Владе националног јединства и Либијске националне армије постигнут је 19. јануара, на конференцији у Берлину, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Међутим, ово примирје никад није заживело.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала