Иран свим средствима против Израела: Техеран планира отварање виртуалне амбасаде у Јерусалиму

© Sputnik / Igor Mikhalev / Уђи у базу фотографијаПоглед на Јерусалим
Поглед на Јерусалим - Sputnik Србија
Пратите нас
Ирански парламент усвојио је закон о супротстављању Израелу, који предвиђа оснивање виртуалне амбасаде у Јерусалиму.

Посланици су током отворене седнице парламента усагласили све одредбе закона о одупирању непријатељским дејствима „ционистичког режима“.

Према иранским медијима, посланици су обавезали Министарство спољних послова да оформи виртуелну амбасаду Исламске Републике Иран у Јерусалиму, као престоници Палестине. Министарству је за то дато пола године од момента ратификације закона.

Од Министарства спољних послова Ирана такође се тражи да организује „референдум“ у Палестини (у Ирану сматрају да ће то помоћи у решавању проблема региона).

Протести у Ирану - Sputnik Србија
Иран на ногама: „Смрт Израелу!“

Поред тога, одредбама усвојеног закона предвиђена је и забрана превоза израелске робе преко територије Ирана, као и забрана учествовања компанија повезаних с Израелом на сајмовима. Посланици су обавезали иранску владу да и другим државама и народима помогне у „ослобађању“ Јерусалима.

Сукоб Палестине и Израела

Подсетимо, сукоб између Палестине и Израела траје од 1948. године. Обе стране полажу право и суверенитет над истом територијом бившег британског мандата Палестина.

Палестинци у оквиру мирног процеса решавања ситуације с Израелом, који је тренутно суспендован, захтевају да будуће границе између две суверене земље буду у оквиру оних које су важиле до Шестодневног рата 1967. године, с могућом разменом територија. Они се надају да ће створити своју државу на Западној обали реке Јордан, као и у Појасу Газе, а Источни Јерусалим прогласити њеном престоницом. Израел одбија да прихвати границе из 1967. године, а нарочито да са Арапима дели Јерусалим, који је већ прогласио својом вечном и недељивом престоницом.

Доналд Трамп - Sputnik Србија
Турска и Иран одбацили Трампов план за Блиски исток

Иран је 13. фебруара предложио своју верзију решавања сукоба уместо плана Сједињених Америчких Држава, такозваног, „договора века“. Иранска страна сматра да у решавању сукоба може помоћи одржавање референдума.

Како је Трамп раније саопштио, „договор века“ би, уколико се с њим сагласе, Палестинцима дао шансу да створе сопствену државу и уједно омогућио да удвоструче своју територију. Истовремено, Трамп је саопштио да би према том плану Јерусалим остаo недељива престоница Израела.

Такође, САД ће зарад имплементације овог договора отворити своју амбасаду за Палестинце у источном делу Јерусалима. Поред тога, биће формиран и заједнички америчко-израелски комитет, који ће пратити имплементацију „договора века“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала