Крим о идеји „деокупације“ полуострва: У Украјини се мења власт, али не и њена реторика

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаПремијер Крима Сергеј Аксјонов
Премијер Крима Сергеј Аксјонов - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Крима Сергеј Аксјонов је, коментаришући идеју Кијева о „деокупацији“ Крима, изнео три разлога због којих је враћање полуострва у састав Украјине немогуће и истакао да се у Украјини смењује власт, али њена реторика остаје иста.
„Први разлог је одсуство 'окупације', други – категоричко одбијање Кримљана да буду са Украјином, а трећи лежи у моћи руских оружаних снага. Надам се да Министарство иностраних послова суседне земље то схвата, а уколико не схвата – тим горе и за њих и за Украјину“, рекао је он и истакао да ће било какви планови „деокупације“ које смисли украјински „стратези“ остати празне речи.

Шеф Крима је додао да чињеница због које је Украјина изгубила полуострво и Донбас лежи у погрешном приступу власти.

„Више од шест година слушамо сличне изјаве представника украјинске власти. Личности се смењују, али реторика остаје иста, све је буквално прекопирано. Став Кијева према Криму се није променио, посматра га као територију без људи, чији му интереси не значе ништа. Управо је такав будаласт приступ постао разлог због којег је Украјина најпре изгубила полуострво, а затим и Донбас“, написао је Аксјонов на својој страници на друштвеној мрежи „ВКонтакте“.

 

© Sputnik / Артем Житенев / Уђи у базу фотографијаГрафит "Русија и Крим - заувек заједно"
Крим о идеји „деокупације“ полуострва: У Украјини се мења власт, али не и њена реторика - Sputnik Србија
Графит "Русија и Крим - заувек заједно"

 

Раније је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изнео стратегију у три корака украјинских власти за „враћање“ Крима Украјини.

С тим у вези, заменик председника Одбора Кримског парламента за народну дипломатију и међунационалне односе Иван Шонус изјавио да су планови Кијева о „деокупацији” Крима само политички блеф и рекао је Крим био, јесте и остаће руски.

Председник Комитета Државне думе за односе са иностранством Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Руски сенатор: План Украјине за „враћање“ Крима — дечје блебетање

Изјава Кулебе изазвала бројне реакције и у Москви, од тога да је названа „глупошћу“, богохуљењем, до тога да су изјаве званичника у Кијеву окарактерисане као „покварена плоча“.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је коначно затворено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала