Незапамћена неслога у Приштини: Први пут срушена и позиција да Косово добије све, а не да ништа!

© Sputnik / Дејан СимићПриштина
Приштина  - Sputnik Србија
Пратите нас
Косово нема платформу за завршну фазу разговора са Београдом, признала је Едита Тахири бивши главни преговарач Приштине. То је, чини се, први пут да косовски Албанци откривају да њихова једина вишегодишња платформа – да добију све, а не дају ништа – није заједничка за све актере. Очито је да међу албанским политичарима влада незапамћена неслога.

Демо Бериша председник Матице Албанца у Србији подсећа да, ипак, постоји неки предложак за разговоре, а то је Бриселски споразум који је делимично ступио на снагу и који се примењује. Наш саговорник очекује да током ове недеље Уставни суд донесе одлуку у корист Хашима Тачија, и да Косово добије нову владу која би наставила преговоре са Београдом.

„Тачно је да би то била прелазна влада до нових избора. Али, у неку руку, она је већ прихватила идеје и Ричарда Гренела (САД) и Жозефа Борелија (ЕУ) да је Бриселски споразум једини основ за наставак преговора, који би можда требало дорадити у неким детаљима. Јер, то је једни споразум то јест, платформа за разговоре која постоји,“ напомиње Бериша.  

Неслога у Приштини: Срушене све преговарачке платформе Косова

И размена територија се као предлог  први пут јавно чула из Приштине. Бериша не верује да је то прихватљиво решење, пре свега за Србију, и каже да је то само тест за Београд и међународну заједницу. Наш саговорник напомиње да би Косово, које је у проблему и са буџетом (у минису су 300 милиона) и у великој су политичкој кризи, требало да има на уму да су финансијери независности Косова - Американци и делом ЕУ и да морају у складу са тим и да се понашају.

„Приштина се посвађала са свима на међународном плану чиме је њихова, ионако стаклена независност, све крхкија. Јер, ако не буду поступали по плану међународних преговарача, независност Косова ће бити на најнижој тачки од када је проглашена,“ уверен је Бериша.

Косово збуњено, нису очекивали никакве преговоре

Стефан Филиповић, политиколог са Косова, наводи да је Косово збуњено јер није очекивало никаве преговоре после проглашења независности. Он подсећа да, осим Бриселског споразума, постоји много јача платформа за преговоре, а то је Резолуција 12 44.

„У овом моменту, општа је конфузија различитих струја политичких мишљења на Косову и наравно да зато нису јединствени у ком правцу да даље наставе преговоре са Београдом. Бриселски споразум јесте нека врста договора који је постигнут, али је његова имплементација под великим знаком питања. Нису све тачке тог споразума спроведене, а посебно не оне које су битне за Београд као што је ЗСО. Ако хоћемо да говоримо о неким релевантним документима и полазним тачкама за наставак преговора увек може да се узме Резолуција 12 44 СБ УН као почетна основа,“ мишљења је Филиповић.   

Једино око чега постоји сагласност међу косовским Албанцима је да нема преговора око статуса Косова. Међутим, испоставља се да тај њихов став није довољан за међународну сферу и зато се налазе у проблему.

„На Косову је и политичка и правна криза досегла висок степен, тачније, никад већа неслога није била међу албанским политичарима. Нисмо далеко од помисли да би међу њима могло ускоро да дође до развоја ситуације као што је сада у Црној Гори. Из тог разлога могу да разумем изјаву Едите Тахири да немају платформу јер је, у оваквој ситуацији, немогуће постићи било какав унутрашњи договор по овом питању,“ тврди Филиповић.

Без корекције граница

Београд би сада могао политички да профитира, верује Филиповић, јер иза себе има моћне државе.

Бриселски споразум може лако да падне у воду али не и Резолуција 12 44. Београд може да каже – ми поступамо са позиције Резолуције 12 44, јер у међународној правној и политичкој арени Србија има све снажнију подршку великог броја држава на челу са Русијом која стално истиче ту Резолуцију. С друге стране, видимо и неке тенденције у Америци да би се и они, условно речено, обрадовали некој улози Русије у читавом процесу што је велика тектонска промена,“ закључује Филиповић. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала