Руски дипломата саопштио услов Русије за смањење нуклеарног наоружања

© AFP 2023 / LOUAI BESHARAЗаменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија
Пратите нас
Даље смањење нуклеарног наоружања Русије могуће је само тек након решавања проблема који се односе на стратешку стабилност и безбедност, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Подсећам да је још у време када је важећи споразум о смањењу стратешког наоружања већ био на половини свог почетног десетогодишњег постојања, Москва саопштила да смо закључивањем овог споразума ми — Русија и Сједињене Америчке Државе — дошли до прекретнице, након које даљи преговори у области контроле ракетно-нуклеарног наоружања треба да буду мултилатералног карактера. Поред тога, у процесу таквих споразума обавезно треба узети у обзир све факторе који утичу на стратешку стабилност“, истакао је руски дипломата током онлајн предавања студентима Московског државног института за међународне односе.

Он је још додао да је Москва тиме хтела да стави до знања да је даље смањење стратешког офанзивног наоружања оствариво само у контексту налажења одређених приступа проблемима који изазивају забринутост с тачке гледишта безбедности и стратешке стабилности.

Санкције

Рјабков је изјавио да политичари на Западу треба да израчунају колику ће цену њихове економије платити због санкција против Русије у време пандемије корона вируса.

„Ми не признајемо америчке санкције и у великој мери не обраћамо пажњу на њих. Те санкције штете економијама САД и земаља Европске уније, које су нам увеле рестрикције под притиском Вашингтона, исто колико и нама“, рекао је Рјабков.

Додао је да западни политичари морају да размисле да ли им је потребно да наставе да погоршавају пословне активности у својим земљама и одузимају људима посао усред економске кризе, која је очигледно неизбежна.

Он је навео да иако су САД епицентар пандемије, поједини политичари у тој земљи и даље у фокусу имају антируску политику.

„Чак и у тим условима они размишљају о томе како да оптуже Русију и измишљају нове санкције против нас, уместо да размишљају о томе како да помогну сопственим грађанима. То су одјеци размишљања из времена Хладног рата и сигурно су резултат политичке борбе на домаћој сцени и предизборне кампање“, оценио је Рјабков.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала