Тужилац САД оптужује „Епл“  да сарађује с Русијом и Кином, Москва: На то се само благо насмешимо

CC0 / Unsplash/Medhat Dawoud / Лого компаније ”Епл”
Лого  компаније ”Епл” - Sputnik Србија
Пратите нас
Државни тужилац САД Вилијам Бар оптужио је америчку компанију „Епл“  да сарађује са Русијом и Кином које, како тврди, покушавају да организују праћење својих грађана. Огласило се руско Министарство спољних послова оценом да такве изјаве из Вашингтона могу да изазову само благ осмех.

„Било је много извештаја о томе да ‘Епл’ сарађује са Комунистичком партијом Кине и руским режимом како би се преместили центри за обраду података и да би владе тих замаља многле да организују масовно праћење“, рекао је Бар на конференцији за новинаре. Такође је навео да је компанија избацила неке опције за које су се залагали „заштитници демократије“ и на тај начин допринела цензури и притиску.

Шта кажу у Москви

Огласило се и руско Министарство спољних послова оценом да такве изјаве државног тужиоца изазивају само благ осмех.

Вашингтон је почео да се служи принципом  „туци своје да би те се други бојали“, изјавио је директор Департмана Министарства за међународну информациону безбедност Андреј Крутских.

„Обим антируских оптужби је у Америци достигао следећу фазу: ‘туци своје да би те се други плашили’. То их не приказује у добром светлу“, рекао је он и додао да одлуке Вашингтона могу да изазову сам благ осмех.

Које су још оптужбе на рачун „Епл“-а 

Тужилац Бар је рекао и да политика америчке компаније о заштити личних података представља претњу по националну безбедност САД и није прихватљива. Ове оптужбе тужиоца уследиле су након што је компанија одбила да стави на располагање податке за потребе истраге оружаног напада на војну базу на Флориди.

У војној бази Пенсакола на Флориди почетком децембра прошле године дошло је до пуцњаве, када су погинуле најмање две особе, а осим њих, убијен је и нападач. О нападу је био обавештен и председник САД Доналд Трамп. „Епл“је одбио да откључа телефон нападача.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала