Украјину плаши руска јефтина струја

© Sputnik / Taras LitvinenkoСтруја
Струја - Sputnik Србија
Пратите нас
Кијев брине нови покушај експанзије Русије која, наводно, покушава да заузме украјинско енергетско тржиште уз помоћ јефтине струје, саопштио је председник украјинске енергетске уније и бивши министар енергетике земље Иван Плачков телевизији „Украјина“.
Према мишљењу стручњака, то се огледа у спремности Москве да испоручује јефтину струју са нуклеарне електране у Белорусији, чија изградња је при крају. Русија, сматра Плачков, спремна је да испоручује елетричну енергију чак и бесплатно, само да уништи украјинску енергетику.

Белоруска атомска централа са два реактора ВВЕР-1200, укупне снаге 2400 мегавати, гради се у Островцу (Гродњенска област). Енергоблок №1 би требао да почне са радом у јулу ове године, док ће у сентембру-октобру бити прикључен на мрежу. Пуштање у рад другог енергоблока је планирано за 2021. годину.  

Русија је одобрила кредит Минску који покрива 90 одсто вредности уговора за градњу станице у висини од око 10 милијарди долара. Кредитна линија је отворена до 2035. године.

Украјина је прекинула увоз струје из Русије још 2015. године. Касније је тај уговор био мало ревидиран, али је од децембра 2019. године опет уведена стриктна забрана, осим у случају ванредне ситуације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала