Бивши онколог из СЗО: Вирус корона ће нестати сам од себе пре него што се развије вакцина

© Sputnik / Александр Кондратюк / Уђи у базу фотографијаВакцинација против грипа у Чељабинску
Вакцинација против грипа у Чељабинску - Sputnik Србија
Пратите нас
Вирус корона могао би да нестане сам од себе пре него се појави било каква вакцина, рекао је Карол Сикора, академик и бивши главни онколог Светске здравствене организације. Сикора се огласио на Твитеру појаснивши како постоји реална вероватноћа да ће вирус природно ишчезнути пре него што научници развију вакцину.

 

„Свуда видимо отприлике сличан образац. Мислим да имамо више имунитета него што је то процењено. Морамо наставити успоравање вируса, али он би могао и сам да нестане“, написао је Сикора.

​Његова изјава изазвала је приличну реакцију јавности, па је Сикора истакао како је то његово мишљење и један од могућих сценарија. Научник је додао да нико не зна шта ће се десити, те позвао јавност да се држи правила социјалног дистанцирања.

Бројне земље и фармацеутске компаније широм света такмиче се у развоју вакцине против вируса корона који је до сада однео више од 312.000 живота, показују подаци Универзитета Џонс Хопкинс, преноси Кликс.

Лаборант научно-истраживачке лабораторије у Казању ради на испитивању вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Трка против короне: Шта добија земља која прва направи вакцину?

Почетком ове седмице, СЗО је открила да је осам кандидата за вакцину тренутно подвргнуто клиничким испитивањима, док се за још 110 вакцина врше претклиничке процене. Поједине земље, укључујући Велику Британију и Кину, почеле су да тестирају вакцине на људима.

Међутим, још увек није јасно када ће вакцине бити доступне. Надаље, челник америчког Националног института за алергију и заразне болести Ентони Фаучи упозорава да „нема гаранција да ће вакцина заправо бити учинковита“.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала